AKTUALNO / VIJESTI

Ne zvuči dobro

Otkriveno da se koronavirus može 'ugnijezditi' na vrlo neobičnom mjestu u našem tijelu

Otkriveno da se koronavirus može 'ugnijezditi' na vrlo neobičnom mjestu u našem tijelu
Shutterstock

Novo istraživanje moglo bi značiti i da su sada i otorinolaringolozi u većem riziku da se zaraze

Istraživači s američkog Sveučilišta John Hopkins pronašli su uzročnika bolesti Covida-19, virus SARS-CoV-2 na vrlo neobičnom mjestu, u ljudskom uhu, prenosi RT.

Ovisi od pacijenta do pacijenta

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tim otorinolaringologa i patologa otkrio je da se koronavirus može "udobno smjestiti" u srednjem uhu i kod mastoida u sljepoočnom dijelu glave, tik iza uha, a u kojem se nalazi nekoliko šupljina za koje se vjeruje da ublažavaju traume i štite srednje i u unutarnje uho.

Doktori su izvršili autopsiju nad tri pacijenta koji su testirani pozitivno na koronu i koji su razvili simptome bolesti prije smrti. Ustanovili su i da bi drugi faktori te komorbiditet mogli uzrokovati kolonizaciju mastoida i srednjeg uha koronavirusom i oni mogu varirati od pacijenta do pacijenta. 

Otorinolaringolozi ugroženi

"Mogla bi postojati značajna razlika između onih koji su umrli od COVIDA-19 i onih koji su umrli s COVIDOM-19", kazali su istraživači. 

Novo istraživanje moglo bi značiti i da su sada i otorinolaringolozi u većem riziku da se zaraze. 

Istraživanje je trajalo šest mjeseci, a iako autori priznaju da postoji određena ograničenost u njegovoj izradi, preporučuju da se medicinsko osoblje dodatno zaštiti prilikom pregleda i operacija uha. 

Izdvojeno


Reci što misliš!