AKTUALNO / VIJESTI

MIGRANTSKA RUTA

Pogranična slovenska područja i dalje pod pritiskom ilegalnih migranata - kriza u Velikoj Kladuši dodatno zabrinjava naše susjede

Pogranična slovenska područja i dalje pod pritiskom ilegalnih migranata - kriza u Velikoj Kladuši dodatno zabrinjava naše susjede
Smeće koje su na Žumberku ostavili migranti

Pitanje migranata u susjednoj Sloveniji i dalje je top tema u javnom prostoru, a situacija oko sve većeg pritiska migranata na prostoru Velike Kladuše, za koje kažu da pripremaju svojevrsnu invaziju na Sloveniju, dodatno podgrijava i onako uzavrelu situaciju.

Prema zadnjem javno objavljenom izvješću Policijske uprave Novo Mesto 7. kolovoza ove godine, u samo 24 sata na području Bele krajine, Posavja i Dolenjske na 15 različitih lokacija evidentirano je i uhićeno 106 stranaca koji su ilegalno prešli državnu granicu.

Podaci su to samo jedne od čestih akcija slovenske policije, koja vrlo često započinju prijavom sumljivih osoba ili vozila od strane lokalnih mještana, za koje kažu iz PU Novo Mesto da su od velike pomoći u zahtjevnom i odgovornom radu zaštite državne granice. Posljednjih dana jedna takva dojava mještana otkrila je pravi migrantski kamp pretvoren u svojevrsni deponiji na slovenskoj strani Žumberačkog gorja, nazvanom Gorjanci.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iako se vrlo često u javnosti mogu čuti prozivke na prisustvo krijumčara među lokalnim stanovništvom, pa je samim time ovako stanje i njihova odgovornost, nezaobilazan apel za rješavanje problematike ilegalnih prelazaka hrvatsko - slovenske granice redovito se upućuje i na adresu župana pograničnih slovenskih općina, kao i šefovima policijskih postaja i ostalim nadležnim institucija.

Dodatne tenzije oko ilegalnih migracija izaziva i desno orijentirana slovenska Vlada na čelu s Janezom Janšom, koja gorljivo zagovara aktiviranje policijskih ovlasti vojnicima, koji sudjeluju u ophodnji i nadzoru južne državne granice. S druge strane, situacija u susjednoj Sloveniji dodatno je podgrijana i zbog sve većeg pritiska ilegalnih migranta u Velikoj Kladuši, za koje pobornici beskompromisne zaštite državne granice kažu kako pripremaju svojevrsnu „invaziju na Sloveniju“.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!