AKTUALNO / VIJESTI

PROSTORNO PLANIRANJE

Uskoro izmjene i dopune prostornog i urbanističkog plana grada Karlovca - u njemu i "energetsko-klimatski koncept"

Uskoro izmjene i dopune prostornog i urbanističkog plana grada Karlovca - u njemu i
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Dokument će sadržavati prostornu, urbanističko - energetsku analizu i prijedlog energetsko-klimatskog koncepta.

Grad Karlovac uskoro će dobiti nove izmjene i dopune Prostornog uređenja grada kao i Generalnog urbanističkog plana, a kako nam javljaju iz gradske uprave, upravo su u tijeku pripremne radnje za ovaj posao.

- Grad Karlovac je napravio veliki iskorak i u taj proces uključio Regionalnu energetsku agenciju Sjeverozapadne Hrvatske. Na sjednici Gradskog vijeća u svibnju, prihvaćen je Akcijski plan energetski održivog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama Grada Karlovca (Sustainable Energy and Climate Action Plan – SECAP) koji je izradila Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske, kažu u gradskoj upravi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako bi se stvorili uvjeti za provedbu mjera planiranih SECAP-om i osigurao proces integralnog planiranja nastavljena je suradnja s Regionalnom energetskom agencijom Sjeverozapadne Hrvatske, i ugovorena je usluga izrade Smjernica za integraciju održivog energetskog planiranja i prilagodbe klimatskim promjenama u Generalni urbanistički plan kao stručne energetske podloge za izradu GUP-a. Izradom ovog dokumenta započeti će proces predviđen mjerom 3 SECAP-a Grada Karlovca - Uvođenje koncepta integriranog energetskog i klimatskog planiranja. 

- Dokument će sadržavati prostornu, urbanističko - energetsku analizu i prijedlog energetsko-klimatskog koncepta. Prostorna, urbanističko - energetska analiza definirat će energetske probleme, potrebe za energijom i energetskom infrastrukturom, a bit će izrađena u obliku  interaktivne GIS karte gradskog područja s podacima o energetskoj potrošnji. Temeljem zaključaka urbanističko - energetske analize bit će izrađene smjernice kojima će biti predložen konkretan energetsko-klimatski koncept kao cjelovito rješenje za planiranje energetike na području Grada Karlovca. Smjernice će između ostalog, dati prijedlog: polazišta za izradu GUP-a vezano uz energetsko-klimatsko područje, zona i uvjeta nad-standarda kvalitete gradnje (viši prostorni standardi u dijelu energetske efikasnosti), uvjeta za planiranje novih zahvata s primjenom obnovljivih izvora energije, energetskog zoniranja grada, uvjeta integracije solarnih kolektora na planirane i postojeće građevine i drugo, raspisali su se u priopćenju. 

Rok za izradu Smjernica je najkasnije do 30. studenog, a u međuvremenu će se započeti s pripremama za proces izrade cjelovitih izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana.

Izdvojeno


Reci što misliš!