AKTUALNO / VIJESTI

KORONA ŠKOLSKA GODINA

Škole u Karlovačkoj županiji za djecu otvaraju vrata 7. rujna, zasad neće biti dvosmjenskog rada - ukoliko se pojavi žarište, situacija se mijenja

Škole u Karlovačkoj županiji za djecu otvaraju vrata 7. rujna, zasad neće biti dvosmjenskog rada - ukoliko se pojavi žarište, situacija se mijenja

Primjerice, što se tiče maturalnih putovanja, stav je epidemiologa da bi se ona svakako trebala odgoditi.

Karlovačka županija kao osnivač svih srednjih škola na ovom području kao i osnovnih u gradovima osim Karlovca, nakon sastanka sa predstavnicima škola i Stožera civilne zaštite odlučila je da svi učenici osnovnih i srednjih škola započnu nastavu fizički u školama.

Epidemiološka situacija na području Karlovačke županije je ocijenjena povoljnom no svi se moraju  strogo pridržavati Uputa za sprečavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021. Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva znanosti i obrazovanja. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Karlovačka županije je u proračunu osigurala oko 120 tisuća kuna za nabavu platnenih maski za sve učenike i zaposlenike u osnovnim i srednjim školama kojima je osnivač, a za tu priliku nabavljeno je oko 16 tisuća maski, rečeno je na današnjem sastanku.

 Ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, odnosno ako se pojavi žarište u određenoj sredini, neće se zatvarati sve škole već će se po preporuci Stožera CZ KŽ, uz suglasnost osnivača, donositi odluke i mjere pojedinačno za svako područje.
Voditeljica službe za epidemiologiju Biserka Hranilovć ponovila je jasne upute HZZJ u kojima između ostaloga stoji da u školu ne ide onaj koji ima simptome ili  saznanja da je zaražen, obavezna dezinfekcija ruku, nošenje maski kako je propisano, osiguravanje potrebnog razmaka , mjerenje temperature prije dolaska u školu  i slično. 

U razgovoru s ravnateljima osnovnih i srednjih škola raspravljalo se i o odlascima na maturalna putovanja, osiguranju prehrane u školama, nastavi u prirodi  itd. Donesen je zaključak da za sve odluke koje izlaze iz okvira škola se prvo uputi dopis Stožeru CZ KŽ kao i Županiji kao osnivaču, a onda će se zajednički donijeti odluka koja je u najboljem interesu prije svega djece, a onda i svih ostalih.

Primjerice, što se tiče maturalnih putovanja, stav je epidemiologa da bi se ona svakako trebala odgoditi. One škole koje unutar svojim prostora imaju kantine moraju se pridržavati epidemioloških mjera. Kao primjer dobre prakse možemo istaknuti Gimnaziju Karlovac koja će organizirati da učenici naruče hranu u kantini, a ona im se dostavi u razrede, čime će spriječiti grupiranje učenika dok čekaju hranu. 
Što se tiče dvosmjenskog rada, stav je da se nastava pokuša ipak održati u jednoj smjeni. Međutim, ukoliko su iscrpljene sve druge mogućnosti, može se razmišljati o smjenama, ali uz prethodnu suglasnost nadležnog ministarstva.

Još jednom je upućen apel svim roditeljima, djelatnicima u školstvu, ali i učenicima da se i dalje pridržavaju svih epidemioloških mjera kako bi i dalje bili županija sa izrazito povoljnom epidemiološkom situacijom. O svim dodatnim mjerama, odnosno ukoliko dođe do nekih izmjena pravovremeno ćemo obavijestiti.

Izdvojeno


Reci što misliš!