AKTUALNO / VIJESTI

LOŠE NAM SE PIŠE?

Crna predviđanja za Hrvatsku: Do siječnja 2021. imat ćemo 1.267 preminulih, umirat će 52 osobe dnevno

Crna predviđanja za Hrvatsku: Do siječnja 2021. imat ćemo 1.267 preminulih, umirat će 52 osobe dnevno

Projekcije su rađene prema najnovijim podacima Svjetske zdravstvene organizacije i podložne su promijeni epidemiološke situacije u zemlji

Neovisni institut za metriku i procjene u zdravstvu (IHME) iz Washingtona objavio je svoja predviđanja za razvoj epidemije koronavirusa u Hrvatskoj. Scenarij koje su iznijeli nije baš optimističan. 

Crno nam se piše?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Trenutni broj umrlih u Hrvatskoj je 194, dok IHME predviđa kako će ih do 1. listopada biti 225. Nakon toga, očekuje se rapidan rast tih brojki. 

Prema njihovim procjenama, do 1. siječnja 2021. u Hrvatskoj će dnevno umirati u prosjeku 52 zaražene osobe. Do istog datuma Hrvatska bi trebala imati ukupno 1267 umrlih.

Predviđa se i da će nam do početka iduće godine trebati skoro 2000 bolničkih kreveta za oboljele i 493 respiratora. 

Projekcije su rađene prema najnovijim podacima Svjetske zdravstvene organizacije i podložne su promijeni epidemiološke situacije u zemlji. 

Mogućnost za greške

Iako scenarij zvuči pomalo zastrašujuće, u prijašnjim predviđanjima IHME-u su se znale potkrasti greške u brojkama. 

Tako su u prvom jeku pandemije procijenili da će Hrvatska imati oko 166 umrlih, dakle pogriješili su za otprilike 60-ak osoba. 

Hrvatska bi, po ondašnjim podacima IHME-a, do 1. listopada ove godine trebala imati 1498 preminulih od posljedica zaraze koronavirusom što je debela pogreška u odnosnu na trenutnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj. 

Izdvojeno


Reci što misliš!