AKTUALNO / VIJESTI

ODLAZAK ŽUPANA!

I nakon ostavke, županova plaća: Jelić će od Karlovačke županije dobivati plaću i idućih šest mjeseci

I nakon ostavke, županova plaća: Jelić će od Karlovačke županije dobivati plaću i idućih šest mjeseci
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Ovu blagodat dužnosnicima omogućuje Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, a na njima je hoće li je koristiti

Tjedan dana poslije, ostavka Damira Jelića na mjesto karlovačkog župana i dalje je jedna od glavnih tema bar svake pete kave u Karlovačkoj županiji. Brojna pitanja siu i dalje bez odgovora, a naš pokušaj da na njih odgovori on sam - zamolili smo ga za intervju -  još je neizvjesnog rezultata.

Kuloari, naravno, znaju sve pa i da su sami HDZ-ovci, ne samo članovi, navodno o ostavci doznali iz medija, a uže vodstvo Karlovačke županije par sati prije no što je ostavka "otišla van", da će se posvetiti radu s mladima, prije toga završiti doktorat i da je dobro.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zdravstveni razlozi, srećom, ne znače neku tešku bolest, već "pad imuniteta i snage", a što će i kako će dalje, donedavni karlovački župan u miru će moći razmisliti bar idućih šest mjeseci. Do tada zasigurno neće morati brinuti za egzistenciju jer će mu "sjedati" županova plaća.

Ovu blagodat dužnosnicima omogućuje Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, a na njima je hoće li je koristiti. Nakon isteka mandata 2017., primjerice, koristila su je dva karlovačka dožupana, dogradonačelnica Karlovca, jedan ogulinski i jedan dugoreški dogradonačelnik.

- Damir Jelić predao je ostavku na dužnost župana s danom 31. kolovoza 2020. godine. Rješenjem od 1. rujna dobio je pravo na naknadu plaće i staža osiguranja dužnosnika u trajanju od 6 mjeseci po prestanku profesionalnog obavljanja dužnosti župana Karlovačke županije. Rješenje je izdano temeljem članka 90a, stavka 4 Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi kojim je propisano kako osobe koje su dužnost obavljale profesionalno posljednjih 6 mjeseci prije prestanka obavljanja dužnosti, po prestanku profesionalnog obavljanja dužnosti ostvaruju prava na naknadu plaće i staž osiguranja za vrijeme od 6 mjeseci po prestanku profesionalnog obavljanja dužnosti, odgovorili su nam u Županiji.

Županova plaća je bila 17.482 kune, odnosno, bruto 27.471 kuna, no, za korone je smanjena, na Jelićev prijedlog 20 posto pa od lipnja, kada je prijavio promjenu u imovinskoj kartici, iznosi 14.028 kuna, odnosno, bruto 21.339.

Ne zatraži li u međuvremenu sam od Karlovačke županije da mu plaću više ne isplaćuje, dobivat će ih od ovomjesečne do one za veljaču 2021.

Izdvojeno


Reci što misliš!