AKTUALNO / VIJESTI

ima li lažnjaka?

Zašto neke ustanove Karlovačke županije nisu provjerile diplome svojih zaposlenika - županijski vijećnik Tomas: To je sramotno!

Zašto neke ustanove Karlovačke županije nisu provjerile diplome svojih zaposlenika - županijski vijećnik Tomas: To je sramotno!

Jedna neispravna diploma utvrđena je u Osnovnoj školi Žakanje i Domu zdravlja Ozalj, dvije u Domu zdravlja Karlovac i Zavodu za hitnu medicinu Karlovačke županije.

Od ukupno 55 županijskih ustanova i tvrtki, samo u 34 je izvršena kompletna provjera vjerodostojnosti diploma svih zaposlenika, što je za nezavisnog županijskog vijećnika Zlatibora Tomas, koji je već dvije godine (bez)uspješno traži podatke od Županije, poražavajući podatak.

Naime, Tomas za KAportal pojašnjava, da Županija razlog tome navodi kako pojedine zdravstvene ustanove provjeru provede samo po uputi ili traženju Ministarstva zdravstva kao resornog državnog tijela, dok pojedinim školama problem predstavlja plaćanja troškova provjere. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No, prema Tomasu to nije točno, naime, još je ministrica Divjak na početku godine obznanila da je novac za provjeru diploma školama osiguran. S druge strane zdravstvene ustanove su pod ingerencijom Županije i dobivaju plaću preko njih, pa samim time, smatra Tomas, bi Županiji prvoj trebalo biti interesu provjeriti ispravnosti diploma, a ne prebaciti odgovornost i nadležnost na Ministarstvo.

Prema podacima koje nam je ustupio Tomas, od 33 obrazovne ustanove osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja kao i učeničkih domova, u samo 23 ustanove provjerene su sve diplome, dok u ostalim još uvijek traje postupak verifikacije. Od dosad provedenih provjera u samoj jednoj školi pronađen je slučaj neispravnosti diplome, i to u Osnovnoj školi Žakanje.

Najlošiji podaci vidljivi su u ukupno devet zdravstvenih ustanova u Karlovačkoj županiji od kojih su samo bolnica Ogulin, Dom zdravlja Ogulin i Vojnić proveli potpunu verifikaciju diploma svih zaposlenih, koje su ujedno i ispravne, dok u Domu zdravlja Ozalj i Karlovac utvrđene su jedna odnosno dvije krivotvorene diplome.

Tijekom provjere, dvije nevjerodostojne diplome utvrđene su i u Zavodu za hitnu medicinu Karlovačke županije, čiji ravnatelj je netom postao i novi ravnatelj Opće bolnice Karlovac. Međutim, u županijskom Zavodu za javno zdravstvo, Karlovačkoj ljekarni, Općoj bolnici Karlovac i bolnici Duga Resa nije ni provedena provjera ispravnosti diploma, pozivajući se upravo kako za to nemaju uputu nadležnog ministarstva.

Izdvojeno


Reci što misliš!