AKTUALNO / VIJESTI

rtl-ov dosje

Sve liječničke pogreške: Bolnice su isplatile milijune kuna pacijentima, a niti jedna licenca nije nikome trajno oduzeta

Časni sud liječničke Komore nije niti jednom liječniku trajno oduzeo licencu, a privremeno je bez licence ostalo 279 liječnika

U tjednu za nama prvi je put odlučeno da jedan liječnik zbog nesavjesnog liječenja bezuvjetno ide u zatvor i to na godinu dana. Bolnice su zbog pogrešaka isplatile milijune kuna pacijentima, a s druge strane niti jedna licenca nije nikome trajno oduzeta.

Darko Radman je prvi liječnik koji je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zadarski pedijatar (70) iza rešetaka će provesti godinu dana. Svojim postupcima je skrivio smrt 6-godišnjeg dječaka. Dobio je pogrešnu terapiju i prekasno je hospitaliziran.

Obitelj dječaka angažirala je odvjetničko društvo koji se ovakvim predmetima bavi više od dva desetljeća.

''Od smrti dječaka je proteklo pet i pol godina, bojim se da parnica za naknadu štete će trajati još i duže. Nas u pravilu organiziraju pacijenti kad sumnjaju da se u liječenju njihovom ili njihovih bližnjih dogodila neka pogreška'', kaže odvjetnik Josip Mađarić.

U javnosti je odjeknuo i slučaj malenog Gabrijela iz Metkovića. Da je bilo propusta pokazala je inspekcije Ministarstva zdravstva i nalaz Hrvatske liječničke komore.

Miroslav Maškarin ostao je bez lijeve noge, a nakon dvanaest godina sud je odobrio još jedno vještačenje.

''Očekivao sam da će se riješiti pozitivno i da ću napokon imati riješenu egzistenciju. Nisam zadovoljan dužinom trajanja postupka'', izjavio je Maškarin.

Najveća odšteta u povijesti hrvatskog zdravstva je ona od 5,6 milijuna kuna. Pacijentica je u KBC-u Rijeka prije 14 godina zbog komplikacija s anestezijom ostala potpuno nepokretna. Bolnica će odštetu plaćati u 10 rata.

Negativna strana je da je proces trajao dulje od 10 godina i to ulijeva nesigurnost pacijentima. Jedina pozitivna strana je to što je dodijeljena odšteta u tom iznosu i koja odražava potrebu u društvu za jednim pravednim iznosom.

KBC je smatrao da to nije liječnička pogreška.

U posljednjih deset godina u disciplinskim postupcima privremeno je oduzeto 17 licenci. Časni sud liječničke Komore nije niti jednom liječniku trajno oduzeo licencu, a privremeno je bez licence dosad ostalo 279 liječnika.

''Postupci kako kazneni, tako i građanski radi nesavjesnog liječenja i naknade štete radi liječničke pogreške u pravilu spadaju u najdulje postupke. Imamo u praksi slučajeve koji su stari i 15-ak godina, a razlog je što su jako kompleksni'', pojašnjava odvjetnik Mađarić.

Tri cijela sedam milijuna kuna isplaćeno je zbog greške u KB-u Merkuru. Rođen je dječak s teškim oštećenjima zbog gušenja. Ostao je nepokretan. Porođaj bez ugovora s bolnicom obavio je privatni liječnik.

Obitelji i roditeljima preminule rodilje i djeteta isplaćena su 3 milijuna kuna. Bili su pacijenti KBC-a Split i županijskog Doma zdravlja. Liječnik je dobio 18 mjeseci zatvora, uvjetno pet godina.
 
Poznat je i slučaj majke koja je optužila liječnika u Vinkovačkoj bolnici da je skrivio smrt njezina novorođenog djeteta. I ovaj predmet je završio na Sudu časti Hrvatske liječničke komore.

Zbog neprimjerenog ponašanja prema pacijentima 2018. godine ortoped iz KB Dubrava dobio je otkaz. I taj slučaj završio je na Sudu časti.

Najveća afera hrvatskog zdravstva je ona iz 2012. godine, a u optužnici se našlo više od 300 liječnika. Primali su mito od farmaceutske kompanije. Nazvan je imenom čija zakletva bi trebala imati čvrste temelje. Hipokrat.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!