AKTUALNO / VIJESTI

POVIJESNA JEZGRA

Kako ubrzati obnovu karlovačke Zvijezde? Petračić kaže da je dobar model već pokazao HDZ - iako je pritom prekršio sve ono što je propisano?!

Kako ubrzati obnovu karlovačke Zvijezde? Petračić kaže da je dobar model već pokazao HDZ - iako je pritom prekršio sve ono što je propisano?!

Kuće treba obnavljati na način da se ne krši zakon, da se postigne konsenzus na nivou grada i da se zna točno što treba čuvati a što se mora zamijeniti novim.

Video američkog blogera Gabriela Morrisa koji je usred turističke sezone obilježene koronom posjetio Karlovac, postao je viralni hit i među Karlovčanima, no šetnja Amerikanca kroz devastiranu i pustu povijesnu jezgru ostavila je gorak okus u ustima za sve one koji su pogledali ovaj uradak. (Možete ga pogledati na kraju teksta...)

Umjesto da obiluje malim restoranima, centar Karlovca izgleda kao da ga je pogodila neutronska bomba, a oronule fasade u Kineskoj četvrti i na centralnom trgu su nešto što nikako ne bi trebala slika pravog Karlovca. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nova nada da se nešto ipak pokrene pojavila se s prebacivanjem Veleučilišta u Zvijezdu, te njegovim uređenjem, a najavljuje se uređenje Trga bana Jelačića i okolnih ulica kroz projekt Karlovac 2, obnova Oružane kroz europski projekt Veleučilišta, kao i uređenje studentske menze. Ovi objekti bi uz urbanu opremu pločnika - ulica i trgova svakako promijenilo sliku Zvijezde, a možda i potaknulo bržu obnovu privatnih kuća u Kineskoj četvrti. Mnogi puno očekuju i od projekta uređenja Velike vojarne koji vodi karlovački građevinar i oporbeni gradski vijećnik Davor Petračić. 

HDZ-ovci neće poginuti u potresu

On je, podsjetimo, osmislio model prenamjene nekadašnje vojarne u poslovno - stambeni kompleks te s vlasnikom - Karlovačkom bankom koja je vojarnu godinama bezuspješno prodavala, dogovorio da se parcelizirani prostori prodaju zainteresiranim građanima, da se na taj način zgrada uredi i dobije stanare i poslovne sadržaje što bi za Zvijezdu svakako bio velik korak naprijed. No Petračić ima i ideju kako ubrzati cjelokupnu obnovu Zvijezde a zanimljivo je koga je naveo kao primjer za taj model. 

- Pa to je HDZ. Srušena je devastirana stara kuća u Šimunićevoj ulici i HDZ je na njezinom mjestu sagradio novu kuću koja je sada Dom HDZ-a. HDZ je kod te kuće napravio upravo onako kako bi trebali svi raditi, ali je činjenica da su prekršili sve ono što je propisano. Dobili su sigurnu zgradu u kojoj neće poginuti u potresu i tako na svom primjeru pokazali kako bi trebalo biti. Njima je dozvoljeno ali drugima nije. Zašto je to tako, treba pitati gradonačelnika Mandića i gradske službe. 

Liberalizacija uvjeta

- Grad Karlovac treba sjesti s konzervatorima i dogovoriti liberalizaciju uvjeta obnove starih kuća u Zvijezdi. Treba vidjeti i prioritete. Ako kuće imaju neke specifične fasadne ukrase i slično, to treba odliti negdje i trošak toga treba platiti Grad. Da oni koji uređuju svoje kuće nemaju taj specifični trošak, kaže Petračić.

Navodi da su sve zgrade u Zvijezdi već davno prošle svoj efektivni vijek trajanja. Ako nakon toga zgrade ne dožive ozbil rekonstrukciju, to znači i konstruktivnu i svaku drugu, ne mogu doživjeti apsolutni vijek i moraju se rušiti. U Karlovcu ima dosta takvih objekata, vidi se kakvi jesu, statički nestabilni, neotporni na potrese i požare. Ljudima koji su vlasnici takvih objekata treba omogućiti da se te kuće sruše i naprave nove s novim materijalima, otporne na nepogode i omogućavaju normalan standard. Uvjet bi bio da se zadrži ambijentalnost da ostane po fasadi ista kao prije. 

Grad može "dignuti skelu"

- Kuće treba obnavljati na način da se ne krši zakon, da se postigne konsenzus na nivou grada i da se zna točno što treba čuvati a što se potiče zamijeniti novim. Zvijezda bi trebala imati i standarde i nadstandardne. Kuće moraju biti uredne i sigurne. Komunalni redari bi trebali utvrđivati je li to tako. Ako nije, po nalogu bi Grad Karlovac mogao dignuti skelu, urediti što treba i ispostaviti vlasniku račun. Ako on to neće ili ne može platiti, Grad bi se trebao upisati teret u tom iznosu. Nekretnina bi dobila teret, ali bi bila uređena, rekao je Petračić koji smatra da je ovo jedan od modela obnove. Tu je, dodaje, i - nadstandard.

- Ja ne bih vlasnike kuća u Zvijezdi tjerao da sami bojaju fasade svakih nekoliko godina, nego bi Grad trebao ići u akcije periodičkog bojanja fasada u Zvijezdi da to bude uvijek usklađeno, kaže nam.

Ako jednog dana Zvijezda i zasja novim sjajem, onda nas ne bi trebalo više biti sram gledajući videa i fotografije putnika namjernika, ili se bojati da neki znatiželjni turist malo na svoju ruku skrene s turističke rute u Kinesku. Isto tako, valjda ni crijepovi i dijelovi fasada neće vječno prijetiti prolaznicima u znamenitoj, ali isto tako ranjenoj karlovačkoj Zvijezdi. 

Izdvojeno


Reci što misliš!