AKTUALNO / VIJESTI

NE STOJIMO LOŠE

Unutarnje migracije: U Karlovac i Dugu Resu više domaćih doseljava nego što odseljava, Ozalj u najvećem gubitku

Unutarnje migracije: U Karlovac i Dugu Resu više domaćih doseljava nego što odseljava, Ozalj u najvećem gubitku

Ostali gradovi Karlovačke županije su u minusu u tom statističkom pokazatelju, a u najvećem Ozalj u koji je doselilo 38 osoba, a iz njega odselilo 88.

Državni zavod za statistiku objavio je iscrpno izvješće o unutarnjim migracijama u 2019. godini. Odnosi se na selidbe stanovništva Hrvatske unutar granica Hrvatske, a može se reći da Karlovačka županija, posebno županijsko središte Karlovac te Duga Resa, uopće ne stoje loše.

Naprotiv, pokazatelji su u pozitivi, iako ne treba smetnuti s uma ni komparativne prednosti Karlovčana i Dugorešana koji za razliku od stanovnika većine hrvatskih gradova mogu raditi (i studirati) u Zagrebu, a ostati živjeti u svom gradu. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako bilo, tijekom 2019. godine u Karlovac su iz drugih hrvatskih gradova i općina doselile 602 osobe, dok je iz našeg grada u druge dijelove Hrvatske odselilo 587 ljudi. Mali plus, ali ipak veseli. 

Pozitivne pokazatelje ima i Duga Resa - u gradić na Mrežnici 2019. godine doselile su 152 osobe iz drugih dijelova Hrvatske, dok je 125 Dugorešana odselilo u neki drugi hrvatski grad ili općinu.

Ostali gradovi Karlovačke županije su u minusu u tom statističkom pokazatelju, a u najvećem Ozalj u koji je doselilo 38 osoba, a iz njega odselilo 88. U Ogulinu i Slunju taj je minus znatno manji - u Ogulin je došao 141 novi stanovnik, a otišao je 151, dok je u Slunj doselilo 69, a odselilo 76.

Kada su u pitanju općine, unutarnjim migracijama najviše su izgubili Netretić (24 doseljena - 50 odseljenih) i Cetingrad (23 doseljena - 44 odseljenih), a u postotnom omjeru i, možda iznenađujuće, Kamanje, koje je iz drugih dijelova Hrvatske dobilo 7 novih stanovnika, no 17 je Kamanjčana odselilo u druge gradove i općine Lijepe naše.

Iako je riječ o još manjim brojkama, veseli i podatak za Ribnik, koji je često neslavni negativni rekorder u svim kategorijama vezanim uz demografiju. U ovoj nije - naprotiv, u malom je plusu, prošle je godine unutarnjim migracijama dobio šest novih stanovnika, dok su se iz ove općine odselila - četiri.

Izdvojeno


Reci što misliš!