AKTUALNO / VIJESTI

NISMO SVI ISTI

Ispovijest gluhe osobe u doba pandemije: Preko maske se ne mogu sporazumijeti, ako je skinem, tjeraju me van iz dućana

Ispovijest gluhe osobe u doba pandemije: Preko maske se ne mogu sporazumijeti, ako je skinem, tjeraju me van iz dućana

Neshvatljivo je odakle toliki nedostatak empatije u društvu prema ljudima s nekim oblikom tjelesnog nedostatka pogotovo u vremenu pandemije u kojem smo svi zakinuti i ograničeni, kazala je članica karlovačke udruge osoba s invaliditetom Marina Jambrošić.

Osobe s invaliditetom i osobe s poteškoćama u razvoju najosjetljivija su kategorija stanovništva, te i bez vanrednih okolnosti vrlo često su marginalizirana skupina u društvu. Činjenica je da je pandemija koronavirusa uvelike promijenila uobičajeni način života svih nas, no osobama s invaliditetom ona je dodatno utjecala na povećanje stigmatizacija, te ih pretvorila u osobe u sjeni.

Česti su stoga primjeri kako je zbog provođenja epidemioloških mjera osobama s invaliditetom uskraćeno samostalno obavljanje i onih najosnovnijih aktivnosti, na što je ukazala prošlog tjedna u Hrvatskom saboru i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slošnjak, poručivši pritom kako su na taj način osobe s poteškoćama svrstane u građane trećeg reda.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

O izazovima s kojima se gotovo svakodnevno susreću u vrijeme pandemije odlučila je progovoriti i članica karlovačke udruge osoba s invaliditetom Marina Jambrošić koja kao gluha osoba danas bez pomoći svojih najbližih ne može obaviti ni osnovne poslove u banci ili trgovini, a kamoli neku veću aktivnost.

- Osobe s invaliditetom ugrožene su u cijelom svom životu jer kod nas nisu stvorene pretpostavke za naš dostojanstven život, a u ovoj situaciji posebnom smo ranjivi. Primjerice, ja kao gluha osoba sporazumijevam se u dućanima, banci, pošti i na drugim mjestima čitanjem s usana, jer ne možete baš očekivati da netko od djelatnika poznaje znakovni jezik. No, pošto je obaveza zbog koronavirusa nošenje zaštitnih maski, gluhe osobe tu su uskraćene za komunikaciju. Ja znam zamoliti prodavača ili djelatnika da skinemo masku jer drugačije se ne može sporazumjeti, no do sad još nisam naišla na razumijevanje s druga strane, nego prije da sam bila potjerana van, kaže nam Marina.

I osobe s invaliditetom dio su ovog društva i zasluže apsolutnu pažnju i podršku, kaže nam Marina, te dodaje ujedno kako bi sve mjere koje se upućuju građanima trebale biti pristupačne i osobama s invaliditetom.

- I kod prenošenja informacija i aktualnih vijesti, za gluhe osobe malo je emisija sa znakovnim prijevodom pa smo u ovoj kriznoj situaciji ostavljeni sami u svom svijetu tišine, poručuje Marina, dodajući pritom kako joj je neshvatljivo odakle toliki nedostatak empatije u društvu prema ljudima s nekim oblikom tjelesnog nedostatka pogotovo u vremenu pandemije u kojem smo svi zakinuti i ograničeni.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!