AKTUALNO / VIJESTI

STIGLI "ZAKLJUČCI"

Bura u čaši vode: Zaposlenici radija i tjednika dobit će veće plaće, vlast će ga i dalje koristiti kao bilten a građani plaćati iz svojih džepova

Bura u čaši vode: Zaposlenici radija i tjednika dobit će veće plaće, vlast će ga i dalje koristiti kao bilten a građani plaćati iz svojih džepova

Gradonačelnik se ne mora brinuti oko uređivanja novina i radija jer to ionako za njega već rade glavni urednik, direktor, ali i redakcija koja funkcionira po principu "veži konja di gazda kaže".

Djelatnici gradske tvrtke Hrvatski radio Karlovac dobit će veće plaće i to kroz povećanje osnovice, bit će izrađen Pravilnik o nagrađivanju kako bi se definirali kriteriji isplate stimulacija zaposlenicima, dok će povjernik Sindikata biti zadužen za primanje i rješavanje pritužbi vezanih za zaštitu dostojanstva radnika ili rješavanje eventualnih slučajeva mobinga.

Ovo su, naime, zaključci sa sjednice Nadzornog odbora gradskog medija kojeg porezni obveznici godišnje dotiraju s pola milijuna kuna, a nakon što se dio zaposlenika gradonačelniku Damiru Mandiću, koji je i Skupština društva, požalio na loše plaće,  ali i na ponašanje direktora Matije Perkovića (HDZ).

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nadzorni odbor u kojem sjedi i predstavnica zaposlenika zaključio je da će se rješavati i organizacijski problemi.

- Detaljno će se definirati zadaće i odgovornosti glavnog urednika, zamjenika glavnog urednika i direktora, kako bi se spriječio mogući utjecaj na uređivačku politiku. Svi problemi s kojima se susreću djelatnici i uprava, prvo će se nastojati riješiti razgovorom unutar tvrtke, a ukoliko to neće biti moguće obavijestit će se Nadzorni odbor, stoji još u izjavi predsjednika Nadzornog odbora Hrvatskog radio Karlovca koji je i pročelnik Ureda gradonačelnika. 

Tako je završila bura u čaši vode koju su uzburkali djelatnici HRK-a pismom gradonačelniku. U njemu su direktora Perkovića optužili da ih je nagovarao da biraju određenog predstavnika zaposlenika u Nadzornom odboru, a zatim i za često izvrgavanje vrijeđanjima i ponižavanjima u internoj Viber grupi. Direktoru zamjeraju prozivanje za nerad, ali i da dodjela stimulacija nije transparentna, tako "da ni zaposlenici ni glavni urednik ne znaju tko ih dobiva i po kojim kriterijima". 

- U potpunosti odbacujem navode omalovažavanja i vrijeđanja što mogu potkrijepiti dokaznim materijalom. Žao mi je kao čovjeku ako sam kritikom povrijedio nekoga na osobnoj razini, ali posao je posao i pravo direktora je pohvaliti ili kritizirati rad djelatnika koji se odnosi isključivo na poslovne aktivnosti, pravda se Perković. 

Sljedeći mjesec mu ističe mandat i najavio je kandidaturu za novi. U prilog mu idu solidni financijski rezultati jer je u četiri godine uspio od gubitaša napraviti tvrku koja ipak posluju u plusu, iako je svima jasno da bi teško ova gradska tvrtka mogla preživjeti bez već spomenutih pola milijuna kuna iz džepova poreznih obveznika. Prije je iz gradskog proračuna imao i više, no tada je i dalje stalno poslovao u minusu.

Toga je očito svjestan i gradonačelnik Damir Mandić koji je na novinarski upit imao podužu opservaciju stanja u ovoj gradskoj tvrtki. 

- Mi smo u javnom sustavu i naša odgovornost je direktna prema svima koji plaćaju porez i prirez. To se ne odnosi samo na nas i direktore, nego na sve koji primaju plaću. Slažem se da visina plaća ne utječe ili neće poboljšati ili pogoršati međuljudske odnose i to je dio koji su svi zaposlenici i uprava trebali pokušati riješiti u jednom otvorenijem razgovoru unutar tvrtke, kaže Mandić. 

Dodaje da je HRK jedina tvrtka u gradu koje je otvoreno na tržištu, jer "nema drugih koji isporučuju vodu, skupljaju smeće, posuđuju knjige". 

- U tom kontekstu kad govorimo o HRK-u, ona je na tržištu i poslovanje je drukčije od ostalih gradskih tvrtki. Ne treba bježati od tog dijela da HRK ulazi u tržišnu utakmicu i to je polazna točka. Direktor kao direktor je odgovoran i za organizaciju posla i za poslovanje i za međuljudske odnose. Što se tiče ovog direktora, ja ni o jednom direktoru ne mogu reći da je loš pa i o onima koji su otišli. Što se tiče problema o kojem govorimo, ako ćemo gledati brojke - HRK je u plusu. Činjenica da je Grad Karlovac uložio poprilično novaca u osiguranje uvjeta rada HRK-a, od uređenja prostora do svega ostalog. Tvrtka sa svoje strane pokušava raditi na poljima Radija, Tjednika i društvenih mreža u konačnici, to je sve što govorimo o poslovanju. A činjenica jer i da imamo i pismo sedam djelatnika koji su izrazili svoje nezadovoljstvo. Direktor je odgovoran i za to. Direktoru ističe mandat kroz mjesec dana. Tvrtka pozitivno posluje iako valja imati na umu i da dobije 500 tisuća kuna gradskog novca u svoj proračun i onda tek dolazi ostalo što uprihode, kaže Mandić.

Rekao je da sluša Radio Karlovac, ali da mu ne pada na pamet da će ga uređivati i govoriti kako će izgledati Tjednik ili radio program. 

Nakon zaključaka Nadzornog odbora, zaposlenika, Perkovića i gradonačelnika ostaje pitanje što od ovakvog Hrvatskog radio Karlovca i Karlovačkog tjednika imaju Karlovčani, osim što za njega izdvajaju pola milijuna kuna godišnje. Gradonačelnik se ne mora brinuti oko uređivanja novina i radija jer to ionako za njega već rade glavni urednik, direktor, ali i redakcija koja funkcionira po principu "veži konja di gazda kaže". HRK i Karlovački tjednik su bili i ostali promo izlog gradske i županijske vlasti i vladajućeg HDZ-a, i to se u ovakvim konstelacijama nažalost neće promijeniti, bez obzira na materijalna prava, bolje ili lošije međuljudske odnose, novog ili starog direktora. 

Izdvojeno


Reci što misliš!