AKTUALNO / VIJESTI

SKRIVENO BLAGO

FOTO GALERIJA Senzacionalne fotografije pokazuju napade južnoafričke avijacije na grad Karlovac 1944. i 1945. godine

FOTO GALERIJA Senzacionalne fotografije pokazuju napade južnoafričke avijacije na grad Karlovac 1944. i 1945. godine

Prvo bombardiranje Karlovca, nešto manjeg opsega, dogodilo se na Martinje, 11. studenog 1944. godine, u periodu od 13:08 do 13:16 sati, a u njemu su sudjelovala dva vojna lovca južnoafričke ratne avijacije.

Gotovo senzacionalne fotografije otkrivene su zaboravljene u jednom skladištu u Johannesburgu, a do njih je došao Karlovčanin s američkom adresom Ivan Pavletić putem poznanstva sa sinom jednog američkog vojnog pilota iz Drugog svjetskog rata. Riječ je, naime, o fotografijama akcija južnoafričke avijacije nad Karlovcem 1944. godine, za koje mnogi nisu ni znali.

I samo sudjelovanje avijacijskih snaga Južne Afrike na tlu Europe mnogima je nepoznanica, no SAAF (South African Air Force) je imao posebnu misiju na području Italije i Sicilije, uz koju je sudjelovao i u savezničkim operacijama nad Jugoslavijom pa tako i nad Karlovcem, a fotografije koje su otkrivene prikazuju djelovanje južnoafričke eskadrile nad našim gradom i nad Vagancem u Lici.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prvo bombardiranje Karlovca, nešto manjeg opsega, dogodilo se na Martinje, 11. studenog 1944. godine, u periodu od 13:08 do 13:16 sati, a u njemu su sudjelovala dva vojna lovca južnoafričke ratne avijacije.

Puno opsežnija akcija provedena je 3. siječnja 1945. godine kada je, sa željezničkim kolodvorom u širem smislu kao glavnim ciljem, u akciji sudjelovalo čak 12 lovaca 16. i 19. eskadrile SAAF-a, koji navode i da su u petominutnoj akciji imali 48 pogodaka i 32 promašaja, a nakon provedene akcije i sa više od stotinu kilometara udaljenosti vidjeli su crni dim koji se dizao do više od 1000 metara visine.

Uz ove izuzetno zanimljive fotografije Ivan Pavletić kazao je kako će se potruditi saznati više o samoj akciji, od imena pilota pa do stupanja u kontakt s nekim tko je, male su šanse ali ne nemoguće, možda i bio tada u južnoafričkoj avijaciji. Postavlja se i pitanje zašto je baš Karlovac bio meta, jer posebno razvijene industrije tada u gradu nije bilo, ali odgovor se možda krije baš u željezničkom kolodvoru kao glavnoj meti i gustom crnom dimu koji se još satima dizao nad gradom pa je fer prva pretpostavka da je bila riječ o uništavanju spremišta goriva.

(Fotografije iz vlasništva Ivana Pavletića)

 

Izdvojeno


Reci što misliš!