AKTUALNO / VIJESTI

EPIDEMIJA COVID-19

Vapaj iz karlovačke bolnice: Već sada je 58 zdravstvenih djelatnika u samoizolaciji - moramo sačuvati zdravstveni sustav

Vapaj iz karlovačke bolnice: Već sada je 58 zdravstvenih djelatnika u samoizolaciji - moramo sačuvati zdravstveni sustav
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U karlovačkoj bolnici situacija je vrlo zabrinjavajuća a svi su u strahu od novog vala Covid pacijenata koje možda s dosadašnjim kapacitetima čak i neće moći zbrinuti.

Danas su voditeljica Odjela za zarazne bolesti, infektologinja Vesna Tutek i anesteziologinja Mirjana Lončarić Katušin objelodanili podatak da je čak 58 zdravstvenih djelatnika u samoizolaciji. 

- Ova borba je već sada dug maraton, a zbog svega što tek slijedi apeliramo na građane da se čuvaju i da time sačuvaju i nas, da naše snage budu dovoljne za one kojima budemo potrebni, rekla je Katušin za HINA-u.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dr. Tutek obratila se porukom -  građanima, bolničkim liječnicima i liječnicima opće prakse, da im dolazi previše ljudi, da svi trebaju shvatiti koliko su djelatnici u bolnici “izloženi Covidu i u riziku”, te da ne traže preglede i provjere prije nego su one potrebne, kako bi im, zatrebaju li zaista pomoć, ona bila dostupna.

- Zato svi građani i liječnici trebaju znati da šest posto Covid pozitivnih pacijenata razvije kritičnu kliničku sliku, a 80 posto pozitivnih nikakvu, te se u slučaju pojave povišene temperature ne trebaju od 48 do 72 sati javljati nikome. Ako se šesti, sedmi ili osmi dan razvije teža slika, onda u dogovoru sa svojim liječnikom, trebaju biti pregledani u bolnici. Sve drugo opterećuje sustav i ometa pružanje pomoći onima kojima je pomoć potrebna, rekla je Tutek.

Dodala je kako se na Hitnu trebaju javiti osobe koje nemaju nalaz da su pozitivne na Covid-19, ali se loše osjećaju, imaju otežano disanje i kašlju, te imaju pritisak u prsima, ili pak bol u trbuhu i povraćanje ili proljev, te će biti usmjereni na obradu.

Voditeljica Odjela za anesteziologiju dr. Katušin rekla je da im je sada problem u ljudstvu, i da ima respiratora i druge opreme, kao i kreveta u donjoj zgradi bolnice, gdje su samo covid pacijenti. Pošto je ispražnjen Odjel psihijatrije na raspolaganju imaju 90 kreveta, a dogovoren je i smještaj djela pacijenata u bolnice u Dugoj Resi i Ogulinu.

Na Covid odjelu karlovačke Opće bolnice je 40 pacijenata, od kojih je 20-tak na terapiji kisikom, još četiri pacijenata su u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru i tri u stacionaru s upalom pluća čekaju nalaze, ali će vrlo vjerojatno biti hospitalizirani na Covid odjel.

Izdvojeno


Reci što misliš!