AKTUALNO / VIJESTI

NOVE MJERE

Nove mjere na snagu stupaju sutra, Božinović:Imamo i preporuku koja je efikasna u borbi protiv korone, ali se kolega Capak nije sjetio o tome govoriti"

Nove mjere na snagu stupaju sutra, Božinović:Imamo i preporuku koja je efikasna u borbi protiv korone, ali se kolega Capak nije sjetio o tome govoriti
Jurica Galoic/PIXSELL

Nacionalni stožer civilne zaštite je objavio nove mjere koje će stupiti na snagu od ponedjeljka

Ministar Davor Božinović je pročitao nove mjere sukladno Odluci o nužnim epidemiološkim mjerama.

"Donosimo odredbu kojom se propisuje stroga mjera razmaka od najmanje dva metra u zatvorenom prostoru i najmanje jedan i pol metar u otvorenom prostoru", objavio je Božinović. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Na javnim događanjima može biti najviše 50 osoba, na svadbenim svećanostima do 30 osoba, kao i na pogrebima i polaganju urni. Na privatnim svečanostima i okupljanjima može biti prisutno najviše 15 osoba. Sportska događanja smiju biti samo bez gledatelja", dodao je. 

Javna okupljanja mogu trajati samo do 22 sata, samo svadebna mogu do ponoći. Okupljanja u ugostiteljskim objektima mogu se održavati samo do ponoći. Obavijesti o okupljanjima s više od 30 osoba moraju se dostaviti civilnoj zaštiti i mora se dostavljati evidencija za sva okupljanja s više od 15 osoba. 

"Zabranjuje se prodaja alkohola od ponoći do šest  ujutro. Obavezno je nošenje maski na otvorenom kad nije moguće osigurati razmak. Maske su obavezne i na grobljima, posebice sada kada se bliži blagdan Svih sveti", ustvrdio je Božinović.

Mjere se određuju na 14 dana nakon čega će se procijeniti kakva je njihova provedba i hoće li se produžiti.

Obavezno vođenje evidencije se ne odnosi na kulturne i crkvene manifestacije, jer za njih postoje posebni protokoli.

Poslodavcima se preporučuje rad od kuće i smanjivanje sastanaka na najmanju moguću mjeru.

Mjere će kontrolirati inspektori, civilna zaštita i policija.

No, upozorio je na još jednu mjeru koju smatra jako bitnom, a koju je prema njegovim riječima, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, zaboravio reći.

''Ono što također želim kazati, ono na čemu rade naši stručnjaci, mislim da je kolega Capak to imao u planu, ali nije se sjetio govoriti, je da mi idemo i s jednom preporukom svima u Hrvatskoj da prozračuju prostore u kojima se radi i u kojima se živi. Provjetravanje je također jedan od efikasnih načina kako se boriti protiv brzine širenja koronavirusa'', nadovezao se Božinović.

Izdvojeno


Reci što misliš!