AKTUALNO / VIJESTI

LAGANJE I KALKULIRANJE

Epidemiolozi na mukama jer građani skrivaju kontakte: 'Nemoj reći da smo i mi bili...'

Epidemiolozi na mukama jer građani skrivaju kontakte: 'Nemoj reći da smo i mi bili...'
PIXELL

Skrivanje kontakata situaciju samo čini još gorom

Epidemiolozi se ovih dana silno trude otkriti sve izvore zaraze. Mukotrpan je to i iscrpljujući posao, epidemiologa je malo, a zaraženih svakim danom sve više. No osim borbe s virusom, epidemiolozi se ovih dana bore i osobama koje skrivaju kontakte.

Zamoljeni da ne prijave kontakt

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Neki građani lažu o svojim kontaktima. Pa na pitanja epidemiologa s kim su sve bili u kontaktu 48 sati prije nego što su osjetili simptome infekcije COVID-a 19, budući da su upravo u tom razdoblju, iako još nemaju znakove bolesti, najopasniji za širenje virusa na svoje kontakte – oboljela, odnosno pozitivna osoba počne muljati, kalkulirati, zamuckivati... Već su im, manje-više, svi prijatelji, kolege, rodbina čuli da su pozitivni te su ih zvali i molili da ih se – ne prijavi kao kontakt!

Posljedice tih, po njihovu mišljenju sitnih i bezazlenih laži, nažalost je svakodnevni eksplozivni rast novootkrivenih, sve veći broj hospitaliziranih, ali i drastičan porast broja onih kojima je potreban respirator, kao i onih koji više nisu s nama, javlja Slobodna Dalmacija.

Primjer prvi: tri bračna para organizirala su jedno subotnje poslijepodne druženje na selu, uz roštilj. Svi su svjesni opasnosti boravka u zatvorenom prostoru pa su cijelo vrijeme bili vani, na propisanoj udaljenosti jedan od drugog. Barem tako tvrdi pozitivna osoba, osoba A, koju je u utorak ujutro anketirao epidemiolog. Riječ je o osobi koja je četiri dana prije druženja bila na službenom putu izvan Hrvatske, gdje se najvjerojatnije zarazila. Na upit epidemiologa tko je sve bio na tom druženju, oboljela osoba navodi sebe, svojeg supruga, osobu B, prijateljicu, osobu C, i njezina supruga, osobu D, te još jednu prijateljicu, osobu E, koja je bila bez partnera.

Roditelji su pozitivni

Prošlo je pet dana od druženja i isti epidemiolog dobiva poziv iz škole da je jedan učenik jučer bio u razredu "prehlađen", no oni danas saznaju da su i majka i otac tog djeteta – pozitivni!

Pitaju što trebaju učiniti. S obzirom na to da se radi o trećem razredu osnovne škole, gdje djeca ne nose maske, epidemiolog odmah savjetuje da djeca ne dolaze u školu dok se dijete ne testira, pa "prehlađeno" dijete odmah, istog dana upućuje na testiranje. Epidemiolog je navečer dobio rezultat da je dijete pozitivno i javlja ravnateljici škole da djeca moraju u samoizolaciju 14 dana.

Nakon dva-tri dana već je troje djece iz razreda razvilo simptome. Kako epidemiolog nastavlja dalje utvrđivati kontakte oboljelih, zove roditelje djeteta da utvrdi kontakte unutar obitelji i začudi se jer se javila majka, upravo osoba s druženja, osoba E, koja je tvrdila kako nema šanse da se mogla zaraziti jer je poštovala sve mjere i s kojom je dogovor bio da ostane kod kuće te da se testira nakon šest dana. Ona je ipak razvila simptome dan prije nego što se trebala testirati, ali i suprug je razvio simptome, i to tri dana prije nje...

No tek tada se otkriva kako je na druženju na selu bio i suprug, osoba F, ali s obzirom na "važan posao" koji on obavlja u jednoj privatnoj firmi, a i zbog straha da ne ostane bez posla, cijelo društvo dogovorilo se kako će njega – zatajiti!

Osoba F je tako, ispod "radara" epidemiologa, nastavila uredno odlaziti na posao, njihovo dijete u školu, starija sestra na fakultet, a majka je ostala kod kuće čekati da prođe šest dana i da se testira. Uvjerena kako se nisu mogli zaraziti ni ona ni suprug, u kući se nisu poštovale mjere samoizolacije i cijela je obitelj na kraju bila pozitivna.

Rezultat situacije je da je u samoizolaciju otišao cijeli razred "trećaša", u kojem je odmah troje djece pokazalo simptome, pa kolege s posla gospodina kojeg su zatajili, famozne osobe F, kao i kolege starije sestre s fakulteta (cijela seminarska grupa budući da su studenti nakon seminara otišli na piće). Pitanje je koliko bi pacijenata i osoblja privatne klinike bilo zaraženo da je kojim slučajem i gospođa, osoba E, otišla na svoj posao, uvjerena da se ona nije mogla zaraziti na druženju uz roštilj.

Bez obzira na to koji je razlog nekoga naveo da zataji kontakte, rezultat je toga, kao i nepoštovanje ostalih propisanih mjera, isti, a to je sve veći broj oboljelih koji nezaustavljivo ide k eksponencijalnom rastu i sve izvjesnije vodi novom lockdownu, a koji svi želimo izbjeći.

Izdvojeno


Reci što misliš!