AKTUALNO / VIJESTI

OGRANIČENJE

Na "korona drive inu" u Luščiću dnevno moguće uzeti tek 200 uzoraka - malo epidemiologa ne stiže obraditi više nalaza, čekaju se i dva dana?!

Na

Karlovački epidemiolozi rade prekovremeno, od 6 sati pa do ponoći

- Na "drive in-u" smo morali ograničiti broj na 200, to su kapaciteti koje trenutno naša mikrobiologija može "pokriti". Nismo išli na naručivanje jer bi se u dan, dva popunili termini za sljedeća dva tjedna; stavili bismo tako u neugodnu poziciju i bolnicu i građane koji ne bi mogli neke dogovorene preglede i operacije obaviti. Molim za strpljenje, broj moramo ograničiti. Naši su nalazi gotovi u 24, najviše u 48 sati. Među rijetkima smo koji sve pozitivne obavijeste u roku 24 sata, neke županije to ne stignu u roku od 72 sata i više to učiniti, izjavio je Branko Zoretić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije, na današnjoj pressici Stožera za civilnu zaštitu.

Ponovio je kako posljednji slučajevi zaraze govore o transmisiji unutar kućanstava pa je zamolio one koji nemaju simptome, a dio su kućanstva u kojem je netko pozitivan, da ostanu kod kuća i ne testiraju se.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Stvaraju se dodatne gužve na drive-in-u i time onemogućuju one kojima je stvarno potreban taj nalaz da ga dobiju u zadanom vremenu, napomenuo je Zoretić.

Ponovio je da je jutros gužva na drive-in-u počela prije šest sati, te da policija, vatrogasci i Crveni križ reguliraju pristup do dozvoljenih 200 osoba.

- Bolnica, hitni slučajevi, sanitet, trudnice, invalidi... jasno je, imaju prednost za testiranje. 200 je drive-in, testiramo nekad i više, naglasio je Zoretić.

Objasnio je da Zavod trenutno ima tri specijalista epidemiologa, što je nedovoljno, da rade u dvije smjene i to prekovremeno, od 6 pa do ponoći, ponekad i duže.

- Jučer smo dobili na ispomoć doktoricu iz Opće bolnice Karlovac, ali, na žalost, samo na dva sata: morala je u samoizolaciju jer je njezin kontakt bio pozitivan. Moramo biti svjesni da nismo imuni na COVID. I nama se događa da imamo pozitivnih, samoizolacija i s tim se moramo nositi. To su i nadljudski napori da ljudi čim prije dobiju svoje nalaze, kazao je Zoretić, zahvalivši svima na trudu i apeliravši na sve da nose maske, drže distancu i paze na higijenu kako bi olakšali svima - Zavodu, Bolnici i građanima Karlovačke županije.

Pogledajte foto galeriju snimljenu danas u bivšoj vojarni...

 

Izdvojeno


Reci što misliš!