AKTUALNO / VIJESTI

USPJEŠAN POČETAK

Završna pressica "Hrvatskog doma u centru", krajnji cilj Hrvatski dom kao društveno-kulturni centar za sve građane

Završna pressica

U Urbanom parku Hrvatskog doma održana je završna pressica projekta "Hrvatski dom u centru". 

Tijekom posljednje dvije godine Savez udruga KAoperativa, u svojstvu nositelja i Grad
Karlovac, u svojstvu partnera, provodili su ovaj projekt sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda kroz program "Učinkoviti ljudski potencijali". Provedbom projekta dosadašnji zagovarački proces koji je pokrenula neformalna mreža udruga okupljenih u platformi KAoperativa, postao je prisutniji i vidljiviji u zajednici.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako bi se i u praksi ukazalo na značaj i korist vraćanja zgrade Hrvatskog doma u funkciju društveno-kulturnog centra, tijekom ljeta ove godine uređen je okoliš uz lijevo krilo zgrade Hrvatskog doma. Zapuštena terasa nekadašnjeg videokluba postala je Urbani park Hrvatskog doma, odnosno dnevni boravak na otvorenom kojim se omogućuje širenje sadržaja i razvoj publike za budući društveno-kulturni centar. U samo nekoliko tjedana od otvorenja, novouređeni prostor donio je nove sadržaje i publike, a s javnim ustanovama u kulturi pokrenuo suradničke aktivnosti kojima se potiče povezivanje nezavisne i institucionalne kulture.

Do završetka evaluacije projekta Hrvatski dom u centru, temeljem Sporazuma s Gradom Karlovcem, prostorom Urbanog parka HD upravljat će Savez udruga KAoperativa. Početkom 2021. godine Grad Karlovac će objaviti Javni poziv kojim će se odabrati upravitelj / koordinator Urbanog parka HD za sljedeće razdoblje. Sve projektne aktivnosti i započete suradnje temelj su i pokretanju Koordinacijskog savjetodavnog tijela za osnivanje Karlovačkog kulturnog klastera kojim će se u budućnosti dodatno unaprijediti kulturne politike i doprinijeti implementaciji Strategije kulturnog razvoja grada Karlovca.

U smjeru daljnjeg zagovaranja za uređenje i revitalizaciju zgrade Hrvatskog doma i
pokretanje društveno-kulturnog centra, tim arhitekata u sastavu Iva Radošević, Luka Lipšinić i Luka Krmpotić izradio je reviziju Modela razvoja društveno-kulturnog centra Hrvatski dom, dok je slijedom zaključaka svih provedenih aktivnosti projektni tim izradio priručnik kojim se kroz prikaz djelovanja KAoperative javnosti približavaju pojam i praksa sudioničkog upravljanja u kulturi. Oba dokumenta će biti dostupna na web stranicama nositelja i partnera projekta.
Primjenom sudioničkog upravljanja u kulturi dugoročno se razvijaju povezujući odnosi
suradnje i svijest o pripadnosti i odgovornosti za zajednicu.

Izdvojeno


Reci što misliš!