AKTUALNO / VIJESTI

MINISTAR UNUTARNJIH POSLOVA

Božinović u RTL Direktu objasnio jesmo li 'Švedska drugog vala': 'Mi smo Hrvatska. Brzo ćemo krenuti s pojačanim testiranjem'

Božinović u RTL Direktu objasnio jesmo li 'Švedska drugog vala': 'Mi smo Hrvatska. Brzo ćemo krenuti s pojačanim testiranjem'

U RTL Direktu gostovao je ministar unutarnjih poslova i čelnik Stožera civilne zaštite Davor Božinović.

Hrvatska u ovom trenutku ima 472 slučaja zaraženih na 100.000 stanovnika u zadnja dva tjedna. Sve europske zemlje koje imaju toliki ili veći broj zaraženih, imaju već neki oblik lockdowna ili polu-lockdowna. Je li premijera netko od drugih europskih lidera pitao što vi čekate sa strožim mjerama?

Nije ga nitko to pitao. Jedna od činjenica je da Hrvatska ne spada u skupnu zemalja koje imaju najveću dnevnu stopu rasta. Sastanak još traje, premijer je još gore. Razgovaralo se zapravo o tome kako uskladiti informacije između zemalja, a da bi se na razini europskog centra na neki način koordinirao europski pristup. Razgovara se o pojačanom testiranju, o pravilima prelaska granica. Naravno, Europa u svemu ovome mora održati gospodarstvo i to je svima, uz zaštitu života i zdravlja primarni interes. Premijer je danas govorio otprilike ono što je govorio i nakon sjednice Vlade. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Češka je s ovolikim brojem zaraženih uvela izvanredno stanje, Njemačka ima tri puta manji broj zaraženih na 100.000 stanovnika pa je već u polu-lockdownu. Nastojimo li mi biti možda Švedska drugog vala?

Ne nismo mi Švedska, mi smo Hrvatska. Bili smo Hrvatska i u provm valu i sada smo Hrvatska, a to znači da svakodnevno promišljamo koje su mjere najbolje za Hrvatsku. Mi ćemo vrlo brzo krenuti sa pojačanim testiranjem putem ovih antigenskih testova, gdje ćemo uspjeti testirati veći dio pučanstva. To će raditi HZJZ, a kasnije će vjerojatno preuzeti i drugi. To bi ubrzalo i testiranja, a pogotovo izolaciju onih koji su pozitivni. Također, imamo već danas informacije da je urodio plodom apel prema liječnicima obiteljske medicine. Tako da polako se taj sistem hvatanja kontakata vraća. Kancelarka Merkel je rekla da, u ovom trenutku, 75 posto kontakata Njemačka ne hvata. Mi smo isto izgubili ritam, ali nadamo se da ćemo sa tim nekim stvarima koje su i u nadležnosti Stožera uspjeti ono što nam je cilj, a to je prije svega zaštita života i zdravlja, ali i ekonomije. Ali i socijalne i psihološke slike u Hrvatskoj.

Možemo li zaključiti da, s obzirom na ove brojke zaraženih, ipak idemo za povećanom zaštitom ekonomije u odnosu na zdravlje ljudi?

Ne. Nikakav tu rizik nije. Nama je glavni cilj sačuvati zdravstveni sustav i bolnice, da bolnice ostanu dostupne.

Je li ugrožen zdravstveni sustav?
Je li on već ugrožen?

Nije ugrožen zato što... Iz sata u sat se prati stanje u bolnicama, pogotovo Covid odjelima. U ovom trenutku nam je važno da se i druge medicinske usluge pružaju našim pacijentima. 

Mislite li da bi građani burno reagirali na strože mjere, s obzirom na stanje?

Radi se o tome da je osnovno zaštititi bolnički sustav. Dokle god to možemo, a možemo još uvijek, i nadamo se da će tako i ostati, ne vidimo razloga da donosimo mjere koje su, i u nekim zemljama su se pokazale kao mjere koje se donose jer se nešto mora donijeti. 

Okupljanje Torcide
Jedna od mjera koje su već na snazi je zabrana okupljanja više od 50 osoba. Sinoć su građani gledali prizore sa splitskih ulica gdje je, otprilike, nekoliko tisuća pripadnika Torcide zajedno koračalo ne poštujući distancu i ne noseći maske. Je li se policija, u tom trenutku bojala reagirati prema Torcidi?

Ne. Policija uz sve je primarno zadužena za zaštitu javnog reda i mira. Prema mojim informacijama njihova procjena je bila da ne treba reagirati. Naravno, ova mjera je na snazi. No, nitko se nije pojavio kao organizator, nije bilo najavljeno, nije bio obaviješten Stožer. Jednostavno su se skupili i u tom trenutku je policija postupila kako je. 

Dakle, odlučila je ne reagirati jer se bojala kontraefekta?

Uvijek policija procjenjuje što na najbolje za javni red i mir. 

Danas ste već spominjali preporuke za blagdan Svih Svetih. Sugerirate ljudima da na neki drugi način odaju počast umrlima, a ne odlaskom na groblje?

Naravno da se tradicionalno ide na groblje. Međutim, možda ne trebaju svi ići u isto vrijeme i u isti dan. Može se ići i koji dan prije ili poslije. Treba se pridržavati svih posebnih mjera koje su donesene za Sve Svete. Očekujem jedan odnos koji će biti i na tragu davanja počasti preminulima, ali uvažavajući okolnosti vremena u kojem živimo.

Izdvojeno


Reci što misliš!