AKTUALNO / VIJESTI

PRIZNANJE ZA ŠKOLARCE

Učenici Osnovne škole Dubovac prezentirali svoj istraživački rad na online konferenciji GLOBE programa Europe i Euroazije

Učenici Osnovne škole Dubovac prezentirali svoj istraživački rad na online konferenciji GLOBE programa Europe i Euroazije

- Bila nam je velika čast što smo jedna od 10 škola pozvana na ovu konferenciju da održimo prezentaciju o radu škole i prezentiramo istraživački projekt nagrađen na Državnom natjecanju, kaže prof. Snježana Marković Zoraja.

Karlovačka Osnovna škola Dubovac uključena je u znanstveno obrazovni program GLOBE od 2004. godine. (GLOBE (Global Learning and Observations to Benefit the Environment = Cjelovito učenje i opažanje za dobrobit okoliša).

Međužupanijska voditeljica prof. Snježana Marković - Zoraja  nam javlja da su učenici GLOBE skupine prezentirali rad škole i nagrađeni istraživački projekt ( Karlovac- "Čuvajmo parkove i sadimo drveće") na toj jučerašnjoj online konferenciji.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Prezentirali su ne samo školu već  i grad Karlovac među znanstvenicima, profesorima i učenicima iz pedesetak zemalja. Bila nam je velika čast što smo jedna od 10 škola pozvana na ovu konferenciju da održimo prezentaciju o radu škole i prezentiramo  istraživački projekt nagrađen na Državnom natjecanju, kaže profesorica. 

Objasnila je i u čemu se sastoji GLOBE program. Učenici uključeni provode mjerenja u  okolišu, upoznaju znanstvene metode mjerenja, prikazuju podatke mjerenja te rade istraživačke projekte koje prezentiraju na državnim natjecanjima. Pokrovitelj programa je NASA. U GLOBE je uključeno više od 120 zemalja svijeta. Već 15 godina, učenici GLOBE skupine bilježe fenološke promjene u okolišu, izvode biometrijska, pedološka, atmosferska i hidrološka mjerenja na  registriranim GLOBE postajama i šalju podatke u GLOBE bazu podataka.

- U području atmosfere učenici svakodnevno mjere temperaturu zraka (min.,max.,tren.), vlažnost zraka, tlak zraka, naoblaku i vrste oblaka, oborine i površinska temeperatura.  U području hidrologije na Kupi i na jezeru Luščić jednom tjedno mjere temperaturu, otopljeni kisik, pH,alkalitet, prozirnost, konduktivitet, nitrate i nitrite. U sklopu biometrije mjeri se visina drveća i biljni pokrov. Fenološka opažanja i mjerenja uključuju pupanje, listanje, cvjetanje i žućenje lišća. U sklopu pedologije učenici mjere temperaturu tla, kiselost  i vlažnost tla. Važan aspekt GLOBE-a je korištenje podataka u nastavi  prirodoslovlja, geografije, matematike i informatike, poučavanje učenika o važnosti mjerenja i prikupljanja podataka što je temeljni proces za razvoj prirodoslovnih kompetencija, rekla je Marković Zoraja. 

Kako dodaje, Osnovna škola Dubovac dosad je dobila mnoga priznanja iz GLOBE sjedišta u SAD za iznimno uspješan rad pa je i m eđužupanijski GLOBE centar. U 15 godina sudjelovanja na Državnim smotrama i natjecanju, učenici su osvojili četiri puta prvo mjesto, dva puta drugo mjesto, dva puta četvrto mjesto na Državnom natjecanju, a mnogobrojni projekti su nagrađeni na Državnoj smotri.

Kako su ciljevi programa GLOBE  razvoj svijesti o potrebi očuvanja i zaštite lokalnog i globalnog okoliša, 2019. godine, učenici su radili istraživački projekt „Čuvajmo parkove i sadimo drveće“  s mentoricom Snježanom Marković-Zoraja. U projektu su uspoređivane površinske temperature mjerene na osunčanim asfaltiranim površinama, na osunčanim travnatim površinama i na zasjenjenim površinama ispod krošnji drveća. Isti  projekt  nagrađen je na Državnoj smotri i natjecanju 2019.g., a u veljači 2020. g. objavljen je na američkim web stranicama globe.gov. Isti projekt prijavljen je za Konferenciju EU „Teacher and trainers for future“ za vrijeme predsjedanja Republike Hrvatske EU. Izniman rad učenika OŠ Dubovac te vrijednost i važnost projekta prepoznata je u svjetskoj zajednici jer je na GLOBE konferenciju Europe i Euroazije koja se održavala od 27.-29.10.2020. pozvana i OŠ Dubovac da predstavi svoj rad i prezentira projekt. Istog dana prezentirali su se radovi  10 izabranih škola iz Europe i Euroazije. Na konferenciji su sudjelovali učenici, profesori i znanstvenici iz pedesetak zemalja svijeta. Učenike je pozdravio glavni direktor GLOBE programa Tony Murphy (SAD).  

Jučer su učenici Bruno Trbušić, Karla Palajsa, Mia Marković, Lara Ruklić, Lorena Grubešić, Gita Krnežić i Elena Špigelski su s mentoricom Snježanom Marković-Zoraja prezentirali rad  škole i projekt na konferenciji na engleskom jeziku. Zatim su uslijedili razgovor i pitanja o projektu. Projekt je pohvalio direktor GLOBE-a i američki znanstvenik Peter Falcon koji je prošle godine boravio u Karlovcu u sklopu američke suradnje s hrvatskim školama. Važnost projekta za lokalnu zajednicu – sadnja drveća i čuvanje parkova prepoznali su i  profesori iz europskih zemalja te su se zainteresirali za suradnju s OŠ Dubovac. 

Izdvojeno


Reci što misliš!