AKTUALNO / VIJESTI

NOVI SJAJ

Obnavlja se Paviljon Katzler na promenadi - dio sredstava subvenciran iz spomeničke rente

Obnavlja se Paviljon Katzler na promenadi - dio sredstava subvenciran iz spomeničke rente

Ovaj mali dragulj velikog sjaja na samom obodu Zvijezde nije samo suvenirnica, muzej, galerija u jednom već i točka susreta, slučajnih i namjernih.

Paviljon Katzler na karlovačkoj promenadi jedan je od ovogodišnjih objekata čija će sanacija stolarije biti sufinancirana iz sredstava prikupljenih spomeničkom rentom.

Iz Grada Karlovca nam javljaju da je ukupna iskazana vrijednost radova na Paviljonu 23 tisuće kuna, dok je 10 iz sredstava spomeničke rente.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Povijest malog paviljona Katzler počinje 1891. godine kada je paviljon napravljen kao izložbeni uzorak za Gospodarsku izložbu u Zagrebu. Ovaj mali dragulj velikog sjaja na samom obodu Zvijezde nije samo suvenirnica, muzej, galerija u jednom već i točka susreta, slučajnih i namjernih.  

U ovogodišnjem ciklusu obnove objekata iz sredstava spomeničke rente, prije Paviljona Katzler, obnovljena je stolarija na objektu u Ulici Ivana Mažuranića, u Zvijezdi. 


Od ukupno deset projekata koja su ostvarila pravo na subvencioniranje iz spomeničke rente sedam prijavitelja odlučilo se na korištenje subvencije i daljnju realizaciju obnove. Zahvati koji su u planu odnose se na pročelja, stolariju, statičku sanaciju, krovišta …
Ostali korisnici subvencija svoje radove trebaju privesti kraju do kraja godine, ukoliko im to pandemijske okolnosti dozvole.

- Spomenička renta propisana je Zakonom o očuvanju kulturne baštine i zakonska je obveza za sve koji obavljaju gospodarsku djelatnost u nepokretnim kulturnim objektima, odnosno u zonama zaštite. Visina spomeničke rente se kreće od jedne do četiri kune po kvadratnom metru, ali karlovačko Gradsko vijeće odlučilo je da to u Karlovcu bude zakonski minimum odnosno tek jednu kunu. U Karlovcu ima 500-tinjak obveznika plaćanja spomeničke rente, a od sredstava koja se naplate 60 posto ostaje u proračunu Grada Karlovca, dok se ostatak slijeva u državni proračun. Sredstva prikupljena naplatom koriste se isključivo za obnovu objekata, kažu nam u gradskoj upravi te podsjećaju, da se ove godine, zbog pandemijskih okolnosti, četiri mjeseca nije vršila uplata spomeničke rente.

Izdvojeno


Reci što misliš!