AKTUALNO / VIJESTI

GRAD SPAVA?

Inicijativa ProbudiKA o Luščiću i izborima: Loši političari izabrani su zahvaljujući dobrim građanima koji ne izlaze na izbore!

Inicijativa ProbudiKA o Luščiću i izborima: Loši političari izabrani su zahvaljujući dobrim građanima koji ne izlaze na izbore!

"Tko još „guta“ te priče koje su miljama od realne potrebe žalosne populacijske stvarnosti grada ali i države."

Karlovačka gradska inicijativa Probudi Karlovac u novom se priopćenju osvrnula na trenutnu političku situaciju, kao i na prijedlog Izmjena i dopuna Detaljnog plana Luščić 2 koji će uskoro na javni uvid.

Priopćenje koje su potpisali Alen Kristović,Goran Turk i Livia Hrastovčak prenosimo u cijelosti... 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

22. studenog i 6. prosinca 2020. godine sprovest će se redovni unutarstranački izbori gdje su svoju kandidaturu za predsjednika Gradske organizacije HDZ-a grada Karlovca istaknula dva kandidata, gospodin Damir Mandić, aktualni gradonačelnik i gospođa Andreja Navijalić, aktualna zamjenica gradonačelnika. Ostaje za vidjeti tko će od dvoje kandidata dobiti priliku da nam u narednom mandatu govori ono u što, zakleli bi se, niti sami ne vjeruju. Dakle, tko će svako toliko ponavljati izjave tipa: „Izgradit ćemo novu vrelovodnu i vodovodnu mrežu,  privući ćemo gospodarstvenike, domaće i strane investitore da otvore pogone u našim poslovnim zonama, ojačati ćemo turističku i kulturnu ponudu, kino i bazen su gotova stvar, radovi započinju na proljeće, razvijati ćemo veleučilište u smjeru sveučilišta, intenzivno radimo na pronatalitetnim mjerama i mjerama privlačenja mladih ljudi iz drugih sredina u grad Karlovac, geotermalne potencijale ćemo maksimalno iskoristiti, a imati ćemo i sluha za potrebe naših građana te uzimati u razmatranje konstruktivne prijedloge GI ProbudiKA tako da ćemo napokon realizirati neke od istih za koje naši građani drže da su neodgodivo potrebni“.  Nismo mi uzrujani što nam lažete, već zato što vam više ne možemo vjerovati. Ne možemo vam vjerovati zato što nam prodajete maglu, u gradu koji je meteorološki ima i suviše.

Meritum ovog priopćenja, osvrt je na izlaganje gospodina Mandića objavljeno 19.06.2020. na portalu Karlovački.hr naslovljeno: „Za nas je ovaj prostor budućnost grada Karlovca“. Riječ je naravno o prostoru bivše Vojarne Luščić. Naime, na međunarodnom urbanističko - arhitektonskom natječaju iz ciklusa Europan 15, pobjedničko je rješenje grupe hrvatskih autora kojima ovim putem iskreno čestitamo. No međutim, jedno je izraditi kvalitetno i stručno idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje, a dijametralno suprotno je očekivati njegovu stvarnu implementaciju, makar i parcijalno, u gradu koji samo što nije usnuo. Realizirati takav pothvat u neko razumno dogledno vrijeme bilo bi više nego predivno, ali s druge strane nameće se određeno pitanje samo po sebi. Kolika je realna potreba za tim famoznim neboderima, ne višim od 8 katova, koliko njih te za koga bi se oni gradili? Tko još „guta“ te priče koje su miljama od realne potrebe žalosne populacijske stvarnosti grada ali i države. 

Lokalni portali prije točno godinu dana, u studenom 2019. godine prenijeli su priopćenje GI ProbudiKA o perspektivi Karlovca kao grada ugodnog življenja, o realnim i mogućim mjerama koje smo tada predložili kao one koje bi kumulativno mogle pridonijeti boljoj pronatalitetnoj energiji koju bi Karlovac reflektirao, prvenstveno prema Zagrebu, ali svakako i prema svim ostalim dijelovima Hrvatske s ciljem vlastite repopulacije. Naravno da je feedback vladajućih izostao,očekivano. U regionalnom kontekstu, potrebno je Karlovac sagledati kao dio zagrebačke urbane aglomeracije sa svim svojim komparativnim prednostima te da se sada ne ponavljamo, na sve načine koje smo u našem gore spomenutom lanjskom priopćenju tada taksativno naveli, poraditi na preduvjetima za trenutno apsolutno bajkovito nepotrebne nebodere. Gospodo, tko bi po vašem nahođenju u tim „neboderima braće Grimm“ trebao prebivati? Osnovne preduvjete za popunjavanje istih nekim budućim Karlovčankama i Karlovčanima priopćili smo lani, ali budući da se po tim pitanjima gotovo ništa ne poduzima, svedite se u realne potrebe i s realnim mogućnostima.

Vi, Karlovčanke i Karlovčani, naši sugrađani, shvatite kako probuditi Karlovac iziskuje potrebu da politika postane sporedna profesija svakog od Vas. Naime, prijedlog Izmjena i dopuna Detaljnog plana Luščić 2 na javnom će uvidu biti 15 dana, kada će građani moći izraziti svoje mišljenje kroz očitovanja, primjedbe i prijedloge, a Gradsko vijeće bi ih trebalo usvojiti u prvom kvartalu 2021.

Vezano uz prostor bivše Vojarne Luščić, GI ProbudiKA, uvažavajući prijedloge struke, osobito iščitavajući pobjedničko rješenje urbanističko-arhitektonskog natječaja iz ciklusa Europan 15, a ponajviše osluškujući potrebe naših sugrađana, smatra nužnim, izvedivim i realnim potrebu stvaranja funkcionalne i osmišljene vizure jugozapadnog dijela grada koja bi zadovoljila stvarne potrebe.  Realno, prostor bivše Vojarne Luščić nudi izuzetne mogućnosti da se GČ Luščić - Jamadol i GČ Novi Centar funkcionalno prožmu u jednu cjelinu koja bi u tom dijelu grada ostvarila godinama očekivano prometno rješenje, kroz rekonstrukciju postojećih i izvedbu novih gradskih prometnica te sigurnih pješačkih staza. Da se zatečena vegetacija što više održi, kako bi se kroz prožimanje s površinama i građevinama različitog sadržaja, od kojih su prioriteti (škola, vrtić, starački dom, sportski prostori, bazen) postigla afirmacija grada u parku, odnosno parka u novom dijelu grada, kao preslika brojnih karlovačkih parkova iz povijesno starijih dijelova grada. Naravno da su poželjni inovacijski centri i svi sadržaji koji bi išli u prilog „produktivnog grada“, a novi stambeni kapaciteti neka za prvu ruku ipak budu svedeni u realne potrebe. Gospodo, „prvo skočite, pa recite – hop!“  

Karlovčanke i Karlovčani, zbog izuzetno negativnih demografskih trendova, po pitanju kojih iz mandata u mandat vladajući gotovo ništa značajno ne poduzimaju, budući značajne demografske i pronatalitetne mjere jednostavno ne postoje te s obzirom da nitko od vladajućih  nije pročitao s interesom naše priopćenje iz studenog prošle godine, poručujemo Vam da je kazna za nezainteresiranost za lokalnu politiku činjenica da ako je već suđeno da naš grad, politički gledano, bude, nazovimo tako, bastion sigurne i postojane vladavine HDZ-a u narednom mandatu i nakon lokalnih izbora u svibnju 2021. godine, ona će 101% ostati gluha, slijepa i nijema za svoje građane i njihove stvarne potrebe jer loši političari bivaju izabrani zahvaljujući dobrim građanima koji ne izlaze na izbore. Probudite se!

Izdvojeno


Reci što misliš!