AKTUALNO / VIJESTI

PREDSJEDNIK SABORA

Jandroković u RTL-u Danas odgovorio na kritike oporbe oko kazni za maske: 'Nema potrebe za dvotrećinskom većinom...'

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković gostovao je u RTL-u Danas

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković gostovao je u RTL-u Danas dok je u Saboru trajala rasprava o izmjeni zakona kojima se uvode kazne za kršenje mjera vezanih za suzbijanje širenja koronavirusa.

Argumenti oporbe su da zahtjevaju aktivaciju članka 17. i traže da se izmjene zakona donesu dvotrećinskom većinom. Zašto ne poslušate njihove argumente?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ne slažem se s tim stavom. Ustavni sud je na sličnu kritiku koju je davala oporba, pa i na njihove zahtjeve prema Uskavnom sudu da se očituju, jasno kazao da je sve u skladu s Ustavom i zakonom. Budući da ovdje nema novih mjera i novih ograničenja slobode građana smatram da nema potrebe za dvotrećinskom većinom.

No Ustavni sud je odlučivao dok ove mjere nisu bile aktivne. Ovo su ipak nove mjere...

Ali nema proširenja nikavih ograničenja. U onom slučaju smo imali razne restrikcije, imali smo i kazne, ovdje se samo taj krug definira za još neka postupanja, ali ne zalazi u prostor da bi morali ići na aktivaciju članka 17.

Ali ljudska prava i slobode su tu. Govorimo o tome da se ljudi ne mogu okupljati, kazne više nisu samo za kršenje samoizolacije nego i za nenošenje maski...

Sve je pokriveno člankom 16. i Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Ako oporba misli drugačije imat će mogućnost tražiti od Ustavnog suda da se očituje. 

Mislite li da će to napraviti? 

Vidjet ćemo. Meni je bitno da donesemo zakon koji će štititi zdravlje naših građana. Stav je većine da to treba učiniti što prije. Mislim da se ovdje više radi o njihovom pokušaju da političkim sredstvima udare na vladajuću većinu i Vladu, nego o stavnoj potrebi da se te stvari reguliraju člankom 17.

No ne živimo u normalnom stanju. Kako biste ga vi doživjeli, nije redovno?

Zato smo i aktivirali članak 16. koji i regulira takva stanja, a Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti propisane su mjere koje se u takvim situacijama poduzimaju. Moglo se i sud bi odlučio da treba aktivirati članak 17. već u onom prošlom njihovom zahtjevu. A ovdje nema proširenja ograničenja ljudskih prava ni sloboda pa nema potrebe za aktiviranje članka 17. 

Uskoro opširnije...

Izdvojeno


Reci što misliš!