AKTUALNO / VIJESTI

NACIONALNI STOŽER

Od jučer 3.955 slučajeva, po broju novozraženih Hrvatska je među dvije najgore zemlje EU-a! Capak prezentira plan cijepljenja

Od jučer 3.955 slučajeva, po broju novozraženih Hrvatska je među dvije najgore zemlje EU-a! Capak prezentira plan cijepljenja

Nakon još jednog obaranja "crnog rekorda" i 4534 novih slučajeva koronavirusa u četvrtak, Nacionalni stožer obraća se javnosti.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 3.955 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 24.190.

Među njima je 2.427 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 262 pacijenta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Preminulo je 68 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 143.370 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 2.032 preminule, ukupno se oporavilo 117.148 osoba od toga 3.639 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 59.417 osoba.

Do danas su ukupno testirane 790.883 osobe, od toga 10.626 u posljednja 24 sata.

"Incidencija zaraženih je 1113,9 za cijelu Hrvatsku na 100.000 stanovnika. Najviša je u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji, a najmanji u Istarskoj. Na 26. smo mjestu zemalja EU-a, a lošiji od nas je samo Luksemburg. Po mortalitetu smo na 14 mjestu", rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. 

Plan cijepljenja u Hrvatskoj 

"Ovo je najbrže razvijeno cjepivo u povijesti, ali bilo je jasno da će se lijek protiv ove specifične bolesti teško pronaći. Zato su uložena ogromna sredstva u proizvodnju cjepiva", rekao je Capak na početku prezentacije plana cijepljenja u Hrvatskoj protiv koronavirusa. 

Zemljama se daje pravo da izaberu proizvođača i tip cjepiva. EU nalaže da države naručuju za sebe koliko im je potrebno, a onda EU raspoređuje dobivene doze na pravičan način.

"Hrvatska je naručila ukupno 5,6 milijuna doza cjepiva za prvu fazu. Dobili smo ponudu i od CureVaca koji može isporučiti tek krajem iduće godine, ali smo odlučili ipak uzeti manju dozu. EU je otvorila pregovore sa šest proizvođača u prvoj fazi", rekao je Capak. 

"Bilo je izgledno da će AstraZeneca biti prva registrirana, to smo onda uzeli 3,6 milijuna doza. Dobili smo 2.705 milijuna doza, bio je prevelik interes. S vremenom se dalo naslutiti da bi Pfizer mogao prvi registrirati. Onda smo odmah naručili milijun doza. Onda smo od Moderne naručili još milijun doza, a tu još nemamo potvrdu hoće li biti to milijun doza", kazao je Capak naglašavajući da je izgledno da će se prvo cijepiti s cjepivom Moderne i Pfizera, a Oxfordovim, odnosno AstraZenecom nešto kasnije. 

Izdvojeno


Reci što misliš!