AKTUALNO / VIJESTI

ČEKAJU EU NOVAC

Razvojna agencija KŽ često prozivana da slabo radi, ravnatelj Klasan: Nije istina, evo što smo napravili

Razvojna agencija KŽ često prozivana da slabo radi, ravnatelj Klasan: Nije istina, evo što smo napravili

Po zakonu, JURRA smije raditi isključivo s javno-pravnim tijelima (gradovima, općinama, školama, bolnicama…), a ne i s privatnim subjektima

Karlovačka županija, iako se takvom proteklih godina često spominjala, nije najgora po povučenim EU sredstvima, a samo Javna ustanova Regionalna razvojna agencija Karlovačke županije prošle godine je pripremila, pomogla u provedbi ili sama provela projekata za više od 360 milijuna kuna.

Ravnatelj Vilko Klasan rekao je za KAportal da se pri ocjenjivanju rezultata Karlovačke županije gledaju ukupni rezultat ugovaranja EU sredstava koje su ostvarili svi pravni subjekti, privatni i javni, koji imaju mogućnost korištenja bespovratnih sredstava EU dostupnih kroz europske strukturne i investicijske fondove.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Najrelevantniji i najvjerodostojniji podaci o ugovaranju po županijama su oni Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, objavljeni na njihovim web stranicama, kaže nam ravnatelj koji je od dijela oporbe već prozivan da Razvojna agencija ne radi ništa ili radi vrlo malo.

Navodi da su iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020 korisnici EU sredstava s područja Karlovačke županije u 2019. ugovorili projekata u vrijednosti od 295 milijuna kuna, što je u usporedbi sa 2018. porast u ugovaranju za 150 posto. Podaci za 2020. bit će poznati ove godine, ali je Karlovačka županija po uspješnosti apsorpcije za 11 mjeseci prošle godine na 7. mjestu među županijama, što je u usporedbi s 2019., porast za 3 mjesta.

Iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020, ovdašnji su korisnici ugovorili projekata u vrijednosti 8,4 milijuna kuna, po čemu je lani bila na 15. mjestu među županijama, od njegova početka na 11., dok za 2020. podaci još nisu dostupni.

Program ruralnog razvoja 2014-2020 korisnici iz naše županije koristili su još i bolje: 2019. su ugovorili projekata za 179 milijuna kuna pa županiju stavili 8. mjesto u zemlji. Kako je bilo prošle godine, tek će se znati.

Sama JURRA 2019. je bila korisnik ili partner u projektima teškim 44,1 milijun kuna, za svoje korisnike provela ih u vrijednosti od 76,2 milijuna, a za njih pripremila projekte vrijedne 210,9 milijuna kuna.

U 11 mjeseci prošle godine za svoje korisnike provodila je projekte vrijedne 272 milijuna kuna, za njih je pripremila projekte od 44,8 milijuna kuna, a bila je korisnik ili partner u projektima vrijednosti 44,1 milijun kuna.

Kako je proračunski korisnik, JURRA ne može niti smije poslovati na tržištu i ne ostvaruje profit ili dobit.

- Ako bi se uopće moglo govoriti o „dobiti“ JURRA onda je to financijska vrijednost. Dakle, ako bi na taj način sagledavali „dobit“ kroz rezultate rada djelatnika JURRA, ona bi se mogla najbolje izraziti na temelju EU projekata koje smo uspješno izradili i prijavili za svoje korisnike. Tako sagledavajući efektivnost rada naših djelatnika, možemo reći da smo u 2019.g i 2020.g za svoje korisnike uspješno pripremili (izradili prijavnu dokumentaciju) 22 projekta u vrijednosti preko 255,8 milijuna kuna, što čini efektivan učinak po jednom zaposleniku od 11,629 milijuna kuna, ilustrira Klasan.

Rad agencije kao regionalnog koordinatora, temeljem Zakona o regionalnom razvoju, financiran je iz proračuna Karlovačke županije i fondova i pomoći EU. U njoj je 22 zaposlenih, a bruto trošak za njih u studnom 244.706 kuna.

- Obzirom na angažman djelatnika u radu na EU projektima, ovdje je važno naglasiti da kroz EU projekte sufinanciramo plaće djelatnika, i to u prosječnom mjesečnom postotku od 75 posto, tako da je trošak plaća zaposlenika Razvojne agencije u najvećoj mjeri financiran EU sredstvima, napominje Klasan.

Izdvojeno


Reci što misliš!