AKTUALNO / VIJESTI

ZASLUŽENI ODMOR?

Koliko su dosad u Saboru bile aktivne zastupnice iz Karlovačke županije - njih četiri javljale se za riječ nešto više od stotinu puta

Koliko su dosad u Saboru bile aktivne zastupnice iz Karlovačke županije - njih četiri javljale se za riječ nešto više od stotinu puta
PIXELL

U aktualnom desetom sazivu Hrvatskog sabora, Karlovačku županiju predstavljaju samo žene, i to tri zastupnice iz redova vodeće stranke HDZ-a te jedna zastupnica iz SDP-a.

Iako je na jednomjesečnu zimsku stanku Hrvatski sabor trebao otići 15. prosinca, zbog tri dana izvanrednog zasjedanja saborski zastupnici na odmor su otišli nešto kasnije. U jesenskom zasjedanju desetog saziva, Sabor je tako donio 33 zakona u redovnom postupku, 15 u hitnom postupku te 19 zakona koji se usklađuje s propisima Europske Unije. To je ujedno nagnalo zastupnike da se za riječ jave više od pet tisuća puta, od čega na karlovačke zastupnice otpada tek nešto više od stotinjak javljanja.

Ponovimo kako po prvi puta boje svojih stranaka iz Karlovačke županije u Hrvatskom saboru predstavljaju samo žene, i to Nada Murganić (HDZ) koja je s trećeg mjesta na listi jedina osigurala izravan ulazak u Sabor. Zatim Marija Jelkovac (HDZ) koja je i u prijašnjem i sadašnjem mandatu ušla u Sabor kao zamjena zastupnika Tome Medveda, novopečena zastupnica Maja Grba Bujević (HDZ) sa začelja liste mandat je osigurala kao zamjena Josipa Salapića, te Irena Šimunić (SDP) kao zamjena Zlatka Komadine. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U jesenskom djelu Hrvatskog sabora, na sjednicama najviše je prisustvovala SDP-ova Irena Šimunić, na njih ukupno 45, dok se prema saborskoj statistici zaključno s 4. prosincem, za riječ javila tek jednom. Najaktivnije u prvom djelu zasjedanja bile su HDZ-ove veteranke Marija Jelkovac koja se za riječ javila 49 puta i Nada Muragnić s 45 javljanja, dok njihova kolegica Maja Grba Bujević tek 17 puta. No, osim aktivnosti za govornicom, karlovačke zastupnice svoje dužnosti obavljaju i u odborima. 

Pa je tako zastupnica Maja Grba Bujević sukladno svojoj profesiji i potpredsjednica odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, kao i članica odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo i odbora za informiranje, informatizaciju i medije. Zastupnica i pravnica Marija Jelkovac obavlja i dužnost predsjednice odbora za zakonodavstvo te članice odbora za ustav, poslovnik i politički sustav i odbora za pravosuđe.

Nekadašnja ministrica i sadašnja prva žena županijskog HDZ-a Nada Muragnić obnaša dužnost predsjednice odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove te članice odbora za obitelj, mlade i sport, odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo te odbora za ravnopravnost spolova. SDP-ova Irena Šimunić članica je odbora za obitelj, mlade i sport.

Izdvojeno


Reci što misliš!