AKTUALNO / VIJESTI

POČIVALA U MIRU

Preminula poznata karlovačka aktivistica Jelka Glumičić, osnivačica Odbora za ljudska prava - imala je koronu

Preminula poznata karlovačka aktivistica Jelka Glumičić, osnivačica Odbora za ljudska prava - imala je koronu
PIXELL/Pixabay.com

Jelku Glumičić su svi upoznali kao velikog borca za ljudska prava i to ne samo u Karlovcu, nego širom RH o čemu govore i mnogobrojne nagrada (bila je nominirana i za Nobelovu nagradu za mir).

U 79. godini života napustila nas je Jelka Glumičić. Preminula je u karlovačkoj bolnici, od posljedica zaraze koronavirusom. Rođena je 08. studenog 1941.godine u Netretiću, u skromnoj seljačkoj obitelji. Kako je oduvijek bila borac u svemu, tako je i uz rad uspjela završiti Ekonomski fakultet u Zagrebu. 

Jelku Glumičić su svi upoznali kao velikog borca za ljudska prava i to ne samo u Karlovcu, nego širom RH o čemu govore i mnogobrojne nagrada (bila je nominirana i za Nobelovu nagradu za mir). Cijeli svoj život podredila  je borbi za ljudska prava pa je logičan slijed njezinog rada bilo osnivanje 1993. godine Odbora za ljudska prava Karlovac nevladina organizacija sa svega nekoliko članova, a u cilju zaštite i promocije ljudskih prava svih građana, bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku, spolnu ili drugu pripadnost. U svom radu aktivno su se zalagali protiv militarizacije društva, poticali inicijative građana i njihovo pravo na samoorganiziranje u izgradnji autonomnog civilnog društva, te kontinuirano radili i na promoviranju tolerancije i ljudskih prava kroz organiziranje javnih tribina, radionica, press konferencija i obilježavanja svjetskih priznatih dana, kao što su Međunarodni dan ljudskih prava, Međunarodni dan protiv fašizma i antisemitizma, Dan žena, Dan izbjeglica...

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Jelka Glumičić je bila i počasni član Udruge slijepih, a aktivna članica je bila i Društva esperantista Hrvatske te je promovirala esperant u Karlovcu. Naravno treba naglasiti da je i veliki utisak ostavila u svom radu u antifašističkim udrugama.

Mogli bi u nedogled nabrajati sva dobra dijela koja je Jelka Glumičić učinila za mnoge ljude, nikada ne gledajući osobnu korist. Ali ono što ćemo zauvijek pamtiti mi koji smo je imali prilike s njom surađivati, a prije sve i učiti od nje su njezine riječi što za nju znači izgradnja mira: 

„Spašavanje ljudskosti u sebi i drugima. Univerzalnost i nedjeljivost ljudskih prava pretočiti s papira u stvarnost. Ne biti neosjetljiv na patnje drugih. Biti na strani siromašnih, poniženih i obespravljenih. Pomagati svaki dan, u svakoj prilici. Biti dobar čovjek. Znati čitati  između redaka. Gledati srcem. Slušati srcem, jer čovjek - to su oči i srce.  
 
Mir za mene nije samo odsustvo rata. To je stanje svijesti, kao što je nenasilje proces učenja, način života. Mir se stječe radom malo po malo. Mir nije individualan čin. Ne može mir napraviti jedan čovjek, sam za sebe. Mir se gradi zajedničkim nastojanjima većine, a za to je potrebno znanje. Čvrsto vjerujem da je bolji i sretniji svijet moguć Smatram da ljudska prava nisu dar vladajućih – onih koji imaju vlast i moć. Kroz rad na ljudskim pravima dobila sam trajan osjećaj svrhovitosti, ispunjavajuće iskustvo ljudskosti,  a to je u ovom « treperavom i čudesnom svijetu» što bi rekao pjesnik nešto neprocjenjivo vrijedno. Znam da ću na tom putu ostati do kraja života.“

I stvarno je ostalo na tom putu do kraja svog života. 

Jelka Glumičić je zaslužila da se od nje oprostimo komemoracijom i da ispričamo  priču o toj velikoj ženi i o svim njezinim djelima, ali to ćemo  radi trenutačne  cjelokupne situacije ostaviti za malo bolja vremena, jer Jelku sigurno nećemo zaboraviti i mnogi od nas će nastaviti svoj rad putevima koje je ona stvorila prije nas. 

Marina Novaković Matanić

Izdvojeno


Reci što misliš!