AKTUALNO / VIJESTI

DJELOMIČNO ZADOVOLJNI

Pandemijski turizam u Karlovačkoj županiji - malo pomogli domaći gosti, u najvećem gubitku Rakovica i Slunj, ostali nešto bolje prošli

Pandemijski turizam u Karlovačkoj županiji - malo pomogli domaći gosti, u najvećem gubitku Rakovica i Slunj, ostali nešto bolje prošli

U prilog nam je sigurno išla i struktura smještajnih objekata u kojoj prevladava obiteljski smještaj i mali kampovi, rekla je za KAportal Dina Begić.

Karlovačku županiju tijekom 2020. godine posjetilo je 105.011 turista, koji su ostvarili 212.415 noćenja. To je tek 29% dolazaka i 33% noćenja u odnosu na godinu ranije. Broj stranih gostiju pao je za čak 78%, no razloga za djelomično zadovoljstvo ipak ima, jer kako smo već pisali, Karlovačka županija ostvarivala je odlične rezultate što se tiče dolazaka domaćih gostiju.

- I ove godine se možemo pohvaliti time da smo imali najviše noćenja od svih kontinentalnih županija u Hrvatskoj, ali i time da imamo porast u kategoriji domaćih gostiju od, za ovu pandemijsku sezonu zaista velikih 19%, ističe Dina Begić koja je upravo ovih dana predala čelno mjesto Turističke zajednice Karlovačke županije novom direktoru Željku Fanjku, a vodila je županijske turističke aktivnosti tijekom pandemijske godine. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Odlične rezultate s domaćim gostima dosadašnja direktorica dodatno pojašnjava:

- Zbog situacije i ograničenja koja su bila na snazi sve naše promotivne kampanje bile su fokusirane  na online kampanje na domaćem tržištu i na domaće goste. Prije svakog vikenda obrađivana je druga tema i druga turistička ponuda s prijedlozima za izlete, a sve s ciljem da se potencijalne putnike potakne da vikende provedu na području naše županije. U prilog nam je sigurno išla i struktura smještajnih objekata u kojoj prevladava obiteljski smještaj i mali kampovi što se pokazalo kao dobitna kombinacija u cijeloj situaciji, jer na takvim mjestima nema velikih gužvi pa se gosti osjećaju sigurnije, naglašava Dina Begić.

Najveća potražnja je bila za kupalištima i izletištima, ali i za ostalim "outdoor" aktivnostima, koje uključuju aktivni turizam na rijekama, cikloturizam i ruralni turizam. No, i urbani prostori poput Karlovca s bogatom ponudom i brojnim događanjima nadmašili su očekivane rezultate.

Gledano po općinama i gradovima, rekorder je i ove godine dugogodišnji kontinentalni rekorder Rakovica, no ipak s velikim minusom.

- Da, Rakovica je imala najviše noćenja, brojkom 77.153, iako je to tek 25% u odnosu na godinu prije. Od gradova je isto tako najveći gubitnik Slunj, kojem su najjači adut strani turisti, posebno oni s dalekih tržišta, koji su u sezoni koja je za nama izostali iz poznatih razloga. Slunj tako bilježi 17.805 noćenja, što je minus od čak 85% u odnosu na 2019. godinu. Nakon Rakovice, najviše noćenja je imao Karlovac, 29.216, zatim Ogulin 28.037, a Duga Resa 22.182, kaže dosadašnja direktorica TZ Karlovačke županije, dodajući da su to podaci isključivo o komercijalnom smještaju. Dakle, u njih nisu uključeni boravci u nekomercijalnom smještaju kao ni jednodnevni izleti.

Iako dužnost direktora preuzima Željko Fanjak, naša sugovornica dodaje kako je prilično jasno na što će se morati orijentirati turistički radnici u županiji, ali i šire.

- Mnogi se već i pripremaju na nove okolnosti, a sigurno je da će domaći gosti odsad imati puno važniju ulogu. Dosad su gotovo 90% noćenja u županiji ostvarivali stranci, sada se situacija znatno promijenila, a vjerujem da će tako biti još neko vrijeme, čak i ako pandemija bude potpuno za nama. Ponekad su nam i odgovori na dohvat ruke pa ću reći da su najtraženiji pojmovi na našim web stranicama: rafting, kupanje, ribolov, jahanje i planinarenje.  

Izdvojeno


Reci što misliš!