AKTUALNO / VIJESTI

mučna svjedočanstva

I u Hrvatskoj glumice svjedoče o seksualnom zlostavljanju profesora i redatelja: Potvrdila nam to i Zagrebačka akademija!

Okidač je slučaj iz Srbije i uhićeni redatelj kojeg je prokazala skupina tamošnjih glumica


I u Hrvatskoj je bilo seksulanog maltretiranja glumica. Pod heštegom "Nisam tražila" trenutačno na društvenim mrežama glumice iz cijele regije ispisuju mučna svjedočanstava o prEtpljenom zlOstavljanju.

Okidač je slučaj iz Srbije i uhićeni redatelj kojeg je prokazala skupina tamošnjih glumica.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Jedan hrvatski filmski redatelj mi je u kafiću za sankom govorio gnjusne stvari poput: "A kako bi bilo da sad ti meni po****?" ili "Hajde da se kresnemo u WC-u".  

"…stavio mi je ruku na bedro, a kad sam je sklonila i otvoreno rekla da ne mislim spavat s njim za ulogu, rekao je da sam si upravo zabetonirala karijeru u cijeloj regiji."

Društvene mreže preplavljene traumatičnim ispovijestima glumica iz cijele regije...

"Ja mislim da je super da se žene javljaju. Mislim da je to jako bitna stvar, kao što je bilo u Americi sa niz tih luđaka koji ruiniraju etiku našeg posla", kaže redatelj Dalibor Matanić.

"Samo zamišljaš da imaš bokser i nekog nabiješ u glavu - do te mjere mi to agresiju izaziva", kaže glumica Barbara Nola.

Barbara je proživjela pakao sa 14 godina.
"Nadam se da će se stvari poslije ovoga raščistiti"

"Čovjek koji nas je šminkao me odveo negdje ispod i odjedanput počeo fizički napadat. Ja sam se istrgnula i pobjegla i toliko mi je bilo to traumatično i jezivo da se uopće nisam usudila nikome reći to", kazala je Barbara Nola.

A reći je najvažnije, zato su glumice iz Sarajeva otvorile Facebook stranicu NISAM TRAŽILA.

"Ovo je izrazito važna, bolna i teška tema i hladne glave treba razmisliti o svakom slijedećem koraku", rekla je suosnivačica Facebook grupe Nisam tražila Ana Tikvić

"Ono što je važno da okolina bude senzibilizirana i da ukoliko žrtva to i kaže svojoj okolini npr. ansamblu predstave ili drugim profesorima na fakultetu da joj se vjeruje", govori Jelena Veljača iz Inicijative Spasi me.

Da se zlostavljanje događa i na Zagrebačkoj akademiji, potvrđuje nam prodekan Jurić, pa su osnovali i posebno povjerenstvo.

"Definitivno je bilo, bez daljnjega. Od opsceni govora, da li je bilo dodira itd… ma sigurno je bilo i ja mislim da je ovo svakako dobro. Nadam se da će se stvari poslije ovoga raščistiti", jasno će prodekan za nastavu Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu Zvonimir Jurić.

Mnoga svjedočanstva, mukotrpna za čitanje, i dalje se objavljuju. Čini se da se i Hrvatskoj upravo rađa naša verzija globalnog pokreta MeToo.  

 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!