AKTUALNO / VIJESTI

SVEČANOST U WASHINGTONU

Prisegnuo novi predsjednik Joe Biden i prva potpredsjednica u povijesti SAD-a: Demokracija je krhka, ali je opstala

Prisegnuo novi predsjednik Joe Biden i prva potpredsjednica u povijesti SAD-a: Demokracija je krhka, ali je opstala
RTL

Inauguracija Joea Bidena značajno je drugačija od svih dosadašnjih. Osim što joj ne nazoči njegov prethodnik Donald Trump, zbog epidemije nema ni tisuća gledatelja, a zbog nedavnih nereda, sigurnosne mjere su nezapamćene

Joe Biden prisegnuo je na svečanosti u Washingtonu kao 46. američki predsjednik.  

Novi predsjednik SAD-a Joe Biden je započeo svoj govor rekavši kako je "ovo dan Amerike, ovo je dan demokracije!"

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kazao je da je Amerika pokazala da je dorasla izazovu te da se danas slavi trijumf demokracije. "Volja naroda je ispunjena. Naučili smo da je demokracija krhka, a danas je opstala", rekao je Biden.

Biden se snažno trudio u cijelom govoru biti pomirljiv, te je ponovio da će biti predsjednik svih Amerikanaca, te da će se boriti i za one koji ga nisu podupirali.

Zahvalio je svojim prethodnicima iz obje stranke.

"Sinoć sam razgovarao s predsjednikom Carterom, koji danas nije mogao biti ovdje. Upravo sam prisegnuo, izgovorio sam riječi koje je nekad davno izgovorio George Washington. Tijekom stoljeća toliko smo napredovali, ali još je toliko toga pred nama. Moramo se oporaviti, moramo ozdraviti, pred nama je puno zadataka", rekao je.

Istaknuo je da "san o pravdi" više neće biti odgađan. "Porast političkog ekstremizma i domaćeg terorizma je nešto s čime se moramo suočiti i što moramo poraziti", rekao je.

Pozvao je i na jedinstvo nacije. "Pozivam sve Amerikance da mi se pridruže u tome", rekao je.

Izdvojeno


Reci što misliš!