AKTUALNO / VIJESTI

novi američki predsjednik

Stručnjaci za RTL prokomentirali Bidenovu inauguraciju: 'Treba ujediniti zemlju i zaustaviti koronu'

Svečanu inauguraciju u specijalnoj emisiji RTL-a pratili su i Mirjana Rakić, Sara Lustig, Vlatko Cvrtila i Mate Laušić

Svečanu inauguraciju u specijalnoj emisiji RTL-a pratili su i Mirjana Rakić, Sara Lustig, Vlatko Cvrtila i Mate Laušić. 

Težak zadatak

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Današnji dan donosi promjenu. Jedan predsjednik je završio svoj mandat i došao je novi predsjednik koji pred sobom ima jedan težak zadatak'', kazala je novinarka i urednica Mirjana Rakić. 

Prema njezinu mišljenju, potrebno je ponovo ujediniti zemlju koja je jako razjedinjena, zaustaviti napredovanje koronavirusa i ponovo podignuti ekonomiju. 

''To su veliki zadaci. I ono što je on istaknuo u svom govoru, jedino jedinstvom i vjerom u demokraciju i institucije se može to postići'', smatra Rakić. 

Nakon Trumpa, stručnjak za geopolitiku Vlatko Cvrtila, vjeruje da se Amerika vraća jača. 

''Sjedinjene Američke Države su uvijek velika i moćna država, te još uvijek danas najveća politička i vojna sila, pa i ekonomska. U tom smislu, njegov nastup i njegov dolazak pokazuje da je Amerika ponovo velika i da je odabrala osobu koja će moći napraviti ono što je trebao i predsjednik Trump, a nije'', rekao je Cvrtila. 

Prvih 100 dana

To je jačanje zapadnog svijeta i jačati međunarodne odnose koji bi promovirali mir. 

''Više smo imali napetosti u prošlom mandatu. Naravno da ćemo sada imati drugačiju situaciju'', zaključuje Cvrtila. 

Bit će važnih Bidenovih prvih 100 dana. Politička analitičarka Sara Lustig rekla je kako će već danas Biden potpisati 17 izvrših naredbi, devet od kojih se bavi Trumpom. 

''Biden će se baviti etikom vlastitih dužnosnika. Bit će veliki fokus na 11 milijuna ljudi, među kojima je tisuće djece bez roditelja. To je možda najružnija ostavština Donalda Trumpa'', prokomentirala je Lustig. 

Osim toga, važni zadaci su borba s koronavirusom, ekonomija i vraćanje u Pariški sporazum.  Inauguracija je sa sigurnosne strane prošla u redu. Sigurnosni stručnjak Mate Laušić ne vjeruje da je moguć građanski rat.

''Ali mora se usmjeriti pozornost sigurnosnog sustava na jednu novu činjenicu. To je izrazito desni ekstremizam koji je pratio čitavu reizbornu kampanju, koji je samo rastao i finale koje je bilo s upadom na Kapitol. To daje puno posla sigurnosnom sustavu'', rekao je Laušić.

Potrebno je čišćenje sustava i preusmjeravanje snaga na neke nove segmente. Po pitanju viza se ništa ne bi trebalo promijeniti jer su one sada, uvjerava Laušić, tehnička stvar. Čekaju se samo potpisi. 

Izdvojeno


Reci što misliš!