AKTUALNO / VIJESTI

'NISAM TRAŽILA'

RTL doznaje! Povjerenstvo Akademije zna tko su zlostavljači-profesori: 'Da, imamo imena'

Krajnje je vrijeme da se nešto poduzme, jasna je poruka studenta

"Silovana sam puno prije nego što sam ušla u svoju profesiju (…). Nadam se da će svi sad izaći s imenima da bi se predatori maknuli s naših ulica, škola i akademija... ja sam šutjela punih 15 godina prije nego sam otišla na policiju... i ne, nisu ga zatvorili, bilo je prekasno i nije bilo dovoljno dokaza za sud... ali sam bar progovorila...".

Ovo je bolno priznanje glumice Dore Lipovčan.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

A progovoriti je najvažnije! U manje od 24 sata Zagrebačka je akademija zaprimila preko 10 prijava studentica o nasilju od strane njihovih profesora.

"Imamo naravno imena, imamo ih! Javljaju se i kolegice koje su završile akademiju s nekim svojim iskustvima od prije", rekla je Franka Perković Gamulin, dekanica Akademije za dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

"Kod mene kao muškarca to izaziva jedan, možda čak i negativan poriv da imam potrebu se na neki način pošakatat' s takvim tipovima", kazao je redatelj Zrinko Ogresta. 

Iz akademije i dalje pozivaju studente da skupe hrabrost i prekinu šutnju - da prijave zlostavljače povjerenstvu u kojem sjedi i studentica Martina.

"Ono što je najvažnije za reći, i cure trebaju znati da se njihova anonimnost apsolutno zaštićuje na sve moguće načine. Imena od tih cura nikad neće izaći i sve će se napraviti da se anonimnost zaštiti", rekla je studentica filmske i televizijske režije Martina Marasović. 

U isto vrijeme broj novih svjedočanstava na Facebook stranici NISAM TRAŽILA nezaustavljivo raste.

"Ja osjećam kao dekanica i kao nastavnica koja je zaposlena ovdje preko 10 godina odgovornost jer to nisam vidjela, jer to nisam znala", podijelila je Perković Gamulin. 

"To može završiti otkazom, suđenjem, ukorom - nemam pojma, teško mi je unaprijed reći bilo što", izjavio je Zvonimir Jurić, prodekan za nastavu Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Krajnje je vrijeme da se nešto poduzme, jasna je poruka studenta.

Izdvojeno


Reci što misliš!