AKTUALNO / VIJESTI

DOBRA REKLAMA

CNN Travel predstavio 13 europskih "zvjezdanih" gradova-utvrda, među njima i Karlovac kao jedini grad iz Hrvatske

CNN Travel predstavio 13 europskih

"Europski gradovi-zvijezde, čuda renesansnog graditeljstva" naziv je reportaže koju je danas objavio CNN Travel, a koja, kako joj i ime govori, predstavlja europske gradove-utvrde, među njih 13 i naš Karlovac, kao jedini hrvatski grad.

Značaj karlovačke Zvijezde, neovisno o njenom današnjem blago rečeno nereprezentativnom izdanju, upravo je u mješavini dvije činjenice s kojima se može pohvaliti malo koji grad - uglavnom je sačuvan izvorni oblik, koji se i danas može jasno razaznati iz zraka, a istovremeno se oko nje razvio grad. Većina predstavljenih utvrda ima problem s barem jednom od tih stvari - ili je sa stoljećima stara jezgra izgubila svoj oblik, ili je, pak, savršeno očuvana, ali grad zbog toga nikada nije zaživio. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Karlovac ima i svoju izgledom očuvanu "Zvijezdu", ali i razvijen grad oko nje, još samo da napokon pokrene sve mehanizme da oživi i samu Zvijezdu, posebno dijelove poput "Kineske četvrti", koji su u daleko najgorem stanju.

U doba pandemije ova će reportaža sigurno dobro poslužiti, a treba podsjetiti i da je CNN prije par godina također dobro izreklamirao Karlovac, uvrstivši Stari grad Dubovac među 15 top mjesta koje treba vidjeti u Hrvatskoj.

Podsjetimo, Karlovac je u prošloj turističkoj sezoni bio među vrlo rijetkim sredinama koje su imale i neke turističke pluseve, jer je imao porast dolazaka i noćenja domaćih turista, koji su u novoj situaciji znatno skloniji kraćim putovanjima i bližim destinacijama. Ova reportaža zasigurno će privući i strane turiste u stabilnijim vremenima koja, nadamo se, ipak uskoro dolaze.

Inače, osim Karlovca predstavljeno je čak pet nizozemskih gradova (Naarden, Brielle, Heusden, Willemstad i Bourtange), pod dva talijanska (Palmanova i Peschiera del Garda) i portugalska (Almeida i Elvas) te po jedan francuski (Neuf-Brisach), češki (Terezin) i poljski (Zamosc) grad. 

Izdvojeno


Reci što misliš!