AKTUALNO / VIJESTI

KONFUZIJA MEĐU PUTNICIMA

Susjedna Slovenija popušta ograničenja, ali zbog neujednačenosti hrvatskih i slovenskih graničnih mjera mještani pograničnih područja neće ih ni osjetiti?

Susjedna Slovenija popušta ograničenja, ali zbog neujednačenosti hrvatskih i slovenskih graničnih mjera mještani pograničnih područja neće ih ni osjetiti?

Trenutno se na hrvatskoj i slovenskoj strani granice provode različita epidemiološka granična pravila, što dovodi do konfuzije među putnicima, naročito mještana pograničnih područja.

S poboljšanjem epidemiološke situacije, susjedna Slovenija krenula je s popuštanjem strogih ograničavajućih mjera uvedenih postepeno od rujna prošle godine. S jasnim planom provedbe mjera usmjerenih prema sprečavanju širenja virusa, u cjelini Slovenija prelazi iz takozvane crne u crvenu zonu, a brojevi koji joj idu u prilog u sedmodnevnom razdoblju pokazuju da je prosječno bilo potvrđeno manje od 1350 pozitivnih slučajeva, a u bolnicama je manje od 1 200 covid-19 pacijenta.

Razlog je to za ponovnu uspostavu javnog putničkog prometa, otvaranje muzeja, knjižnica, galerija, frizerskih i kozmetičkih salona, skijališta, a u klupe će i školarci nižih razreda.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No, do popuštanja mjera ne dolazi podjednako u svim slovenskim regijama. U susjednoj jugoistočnoj regiji, koju čine i Dolenjska i Bela Krajina, trenutna epidemiološka situacija ne dozvoljava njihovo popuštanje, no, slovenski premijer Janez Janša najavio je kako bi predviđene kriterije mogla ubrzo ispuniti.

Osim popuštanja mjera i djelomično otvaranja uslužnih djelatnosti, susjedna Slovenija ublažila je i kriterije za prelazak državne granice. Naime, uz neograničeno cirkuliranje dnevnih radnih migranta, po novom, za ulazak u Sloveniju bez obvezne karantene i negativnog testa omogućeno je vlasnicima i zakupcima nekretnina ili zemljišta u susjednoj državi, i to na vremenski rok od 12 sati.

No, zbog činjenice što u Hrvatskoj ne postoji propisana iznimka istog karaktera te je još uvijek na snazi pravilo koje propisuje obveznu karantenu ili negativan test, popuštanje graničnih mjera u Sloveniji ne ide u konačnici na ruku mještanima pograničnih područja, koji u većoj mjeri na drugoj stranici granice posjeduju svoje nekretnine, bilo oranice, vinograde ili vikendice.  

Ista neujednačenost epidemioloških mjera na hrvatskoj i slovenskoj strani granici vrijedi i za formu obveznog COVID-19 testa. Naime, dok u Sloveniji za državljane EU i šengenskog područja za prelazak granice osim PCR testa vrijedi i brzi antigenski test ne stariji od 24 sata, kojeg mještani šireg ozaljskog područja mogu obaviti u Domu zdravlja Ozalj po cijeni od 150 kuna, u Hrvatskoj se za prelazak granice odobrava isključivo samo PCR test.

Izdvojeno


Reci što misliš!