AKTUALNO / VIJESTI

Ukidanje ili produljenje?

Beroš: 'Smrt dječaka je najtužnija vijest od početka pandemije. Epidemiološka situacija je dobra i dozvoljava nam određenu relaksaciju, odluka sljedeći tjedan!'

Beroš: 'Smrt dječaka je najtužnija vijest od početka pandemije. Epidemiološka situacija je dobra i dozvoljava nam određenu relaksaciju, odluka sljedeći tjedan!'
Ivo Cagalj/PIXSELL

Stožer je ranije komunicirao da velika popuštanja nisu toliko izgledna početkom veljače.

Premijer Andrej Plenković, članovi Stožera civilne zaštite, resorni ministri i predstavnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od 10 sati sudjeluju na sastanku na kojem se odlučuje očekuje li Hrvatsku produljenje postojećih protuepidemijskih mjera ili će se od početka veljače, po njihovom isteku, krenuti s njihovim popuštanjem. 

Sastanak se održava videolinkom, a podsjetimo, stroge mjere na snazi su od studenog prošle godine. Unatoč tome što se epidemiološa situacija poboljšava, Stožer je ranije komunicirao da velika popuštanja nisu toliko izgledna početkom veljače. Planove za popuštanje je pokvarila i pojava novog soja koronavirusa koji je dospio i u dvije susjedne države - Sloveniju i Srbiju. 

Ministar Beroš obratio se javnosti i izvijestio o aktualnim brojkama vezano uz koronavirus koji su objavljeni ranije ovog dana na RTL-ovom informativnom portalu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Beroš je komentirao činjenicu da je danas u Hrvatskoj preminula najmlađa osoba od koronavirusa u Hrvatskoj; 11-godišnji dječak.

"Nažalost to je jedna od najtužnijih vijesti od početka pandemije. Jutros sam saznao za vijest i izražavam sućut obitelji i zatražio sam očitovanja o tijeku liječenja i bolesti. Ne mogu sve iznositi, ali reći ću da je dječak bio pozitivan na Covid-19 te da je preminuo od multisistemske upalne reakcije. Prema literaturi moguće je da se ono razvije u dobi od 4 do 15 godina. Dolazi do pretjeranog upalnog odgovora u organizmu" rekao je Beroš.

Napomenuo je da za sada nema osnovane sumnje da je nešto pošlo po krivu u samom liječenju, odnosno da su za slučaj krivi medicinski djelatnici koji su skrbili o dječaku. 

U ovom trenutku nemam podatke, ali iznimno je malo djece koji su zaraženi i simptomatski bolestan. Ovo se iznimno događa i na svjetskoj razini, ovo je iznimka. nema prijetećih sličnih slučajeva. Nema ni poećane incidencije kod djece. 

Potom je odgovarao na novinarska pitanja o mjerama. 

"Imali smo sastanak s resornim ministrima i Stožerima te epidemiolozima. Promatrali smo svjetsku situaciju i situaciju u Hrvatskoj, Naše stanje je iznimno zadovoljavajuće pa možemo razmišljati o relaksaciji, ali većina zemalja Europe razmišlja o dodatnom zatvaranju i zato je sastanak važan. Sve detalje situacije ćemo promatrati", kazao je Beroš. 

Ja mogu čak i naglasiti naše nastojanje da relaksiramo mjere kao nagrada i zahvala građanima za dobo ponašanje u ovoj situaciji, ali to mora biti u okviru epidmiološke situacije, dodao je Beroš. 

Tema sastanka bilo je i cjepivo da se ranije dogovorene isporuke realiziraju.

Jedna od tema razgovora bile su i pritužbe i sugestije svih strana. Nacionalna udruga ugostitelja poslala je pismo o njihovom nepravednom položaju vezano uz mjere. Resorna ministrica, kazao je Beroš, dobila je to pismo i o njemu će se raspravljati. 

"Može se desiti da su pojedini kafići zatvoreni, a imamo izdavanje toplih napitaka u pekarnicama, kioscima i na pumpa i to nije dobro", napomenuo je Beroš. 

"Razmišljali smo da se sportske aktivnosti stave u prvi plan jer sport je važan", kazao je Beroš.

Razgovara se o tome da se učenici viših razreda vrate u osnovne škole.

"Nastava uživo je puno bolja, ali tu su s druge strane koji moraju sagledati rizik u vidu boravka u školi, ali i njihovogg dolaska i povratka u školu. Epidemioloka situacija je dobra, ali moramo gledati širi konteks", rekao je Beroš. 

Sekvencioniranje genoma virusa bila je još jedna tema sastanka. Radi se na strategiji sekvenciranja i do sada je učinjeno njih sto i pleriminarni podaci iz Sjeverne Hrvatske pokazuju da su neke promjene bile sukladne onima koji je viđen u Škotskoj kod novog soja što je moglo utjecati na velik broj zaraženih u tom području.

Beroš je odgovarajući na novinarska pitanja konstatirao da broj novozaraženih ne može biti jedini čimbenik za relaksaciju mjera i za detaljnije analize. 

U ovom trenutku Capak garantira da imamo dovoljno doza Pfizerovog cjepiva, pa s docijepljivanjem neće biti problema. Ali sa novim dozama moramo biti krajnje racionalni pa se obuhvat cijepljenja neće širiti na druge skupine koje njime trenutno nisu obuhvaćene.

Beroš je upitan i za sankcije vezano uz situaciju u KB Dubrava. 

"Još nisam dobio službeno izvješće i ono mora biti kompletno. Ukoliko bude elemenata za sankcije, bit će ih sukladno Zakonu o radu. Sakledat ćemo i ulogu ravnatelja, ali ne vidim tu neku njegovu krivnju. Slučaj ćemo sagledati sa svih strana, da se to ne bi više ponovilo", rekao je Beroš. 

Izdvojeno


Reci što misliš!