AKTUALNO / VIJESTI

borba s koronavirusom

Vlada i stožer najavili moguće popuštanje mjera, odluka 'pada' sljedeći tjedan: Evo što na sve kažu građani

Prodaja kave za van u kafićima, sportske aktivnosti, otvaranje teretana i povratak svih osnovnoškolaca u klupe. To su potezi koje Stožer zasad još razmatra

Prodaja kave za van u kafićima, sportske aktivnosti, otvaranje teretana i povratak svih osnovnoškolaca u klupe. To su potezi koje Nacionalni stožer zasad još razmatra kada je riječ o popuštanju epidemioloških mjera 1.veljače.

Potvrdio je to nakon današnjeg sastanka Stožera  s premijerom i ministrima Vili Beroš, a konačna odluka u tome koje će se mjere ublažiti ili ukinuti – bit će donesena tijekom sljedećeg tjedna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Hoće li se s početkom veljače dogoditi već spominjana relaksacija mjera, odlučit će se tek idućeg tjedna. Kako je nakon sastanka stožera sa Vladom obznanio ministar zdravlja, izuzetno zadovoljavajuće stanje dozvoljava da se o relaksaciji - razmišlja. 

"Mi možemo sada planirati nešto, međutim ako za 3-4 dana iskrsne neka nova okolnost, u smislu pojave nove varijante virusa u Hrvatskoj, sve to pada u vodu. Sve moramo planirati ispočetka. Prema tome, vrlo dinamičan i zahtjevan proces, koji su svi ministri shvatili vrlo ozbiljno i danas dobili zathjev što i kako početkom tjedna evaluirati", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš. 

Tako će se recimo razgovarati o povratku djece od petog do osmog razreda natrag u klupe, a prvi na redu na popuštanje mjera mogle bi biti sportske aktivnosti.

"Netko zagovara otvaranje teretana, to je potpuno legitimno. Međutim, nitko nikome ne brani da ide trčati oko Jaruna, da ode na Sljeme, dakle da se bavi fizičkom aktivnosti i mimo teretana. Ali nemojte misliti da moje riječi znače da nećemo otvarati teretane", kaže Beroš. 

Što očekuju građani?

Otvarati kafiće i restorane zasad se ne planira, ali se slušaju primjedbe ugostitelja.

"Pojedini kafići su zatvoreni, a s druge strane imamo izdavanje toplih napitaka, kava na kioscima, benzinskim pumpama i pekarnicama što zasigurno nije dobro. Stoga smo razgovarali i o tome, rezultate tih analiza imat ćete početkom tjedna", tvrdi Beroš.

U Nacionalnoj udruzi ugostitelja zadovoljni su što je njihovo pismo koje ukazuje na spomenute probleme uzeto u obzir.

"Uistinu se nadam da će se od 1. veljače kafićima dozvoliti prodaja njihovog asortimana za ponijeti. Nismo očekivali nekakvo revolucionarno popuštanje mjera, imamo dobre rezultate i  njih bi trebalo zadržati. Toga smo svjesni", poručuje predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja Jelena Tabak. 

A što su očekivali građani.

"Fale kafići, bolje da se otvore. Bar štekati? Bar štekati, da, mogu imat razmak, ali barem da se nešto dešava", kaže Zlatko iz Splita.

"Kako se po crkvama radi, imate određeni broj vjernika koji dođu, tako bi trebalo i u kafiće i restorane", dodaje Tonči iz Splita.

"Sport. Sport, jer diže moral ljudima", jasno će Saša iz Zagreba.

"Ništa ne bi otvarala, ni teretane, ni kafiće, ni klubove, ništa. Još strože mjere, zbog djece, starijih, općenito zbog svih", kaže Nada iz Zagreba.

Hoće li se, kojim redoslijedom i tempom išta otvarati trebali bismo, dakle, doznati do kraja idućeg tjedna.

Izdvojeno


Reci što misliš!