AKTUALNO / VIJESTI

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Filip Zavadlav proglašen krivim za trostruko ubojstvo u Splitu, dobio 40 godina zatvora!

Filip Zavadlav proglašen krivim za trostruko ubojstvo u Splitu, dobio 40 godina zatvora!
Ivo Cagalj/PIXSELL

Zavadlav je 11. siječnja 2020. sa 37 metaka iz automatske puške ubio Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25)

Filip Zavadlav proglašen je krivim za trostruko ubojstvo u Splitu. Osuđen je na 40 godina zatvora.

Zavadlav je za svako od ubojstva koja je počinio dobio po 15 godina zatvora, te dvije godine za dovođenje u opasnost života, tijela i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom. Objedinjena je kazna zatvora u trajanju od 40 godina. Protiv ove presude može se podnijeti žalba.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Presuda je nepravomoćna, a do pravomoćnosti presude Zavadlav će ostati u pritvoru.

U obrazloženju presude navodi se kako je utvrđeno da je Zavadlav počinio tri kaznena djela ubojstva i jedno kazneno djelo posjedovanja oružja, te općeopasnu radnju.

Presudu je pročitala sutkinja Višnja Strinić, predsjednica sudskog vijeća, a Zavadlav je bio prisutan na izricanju presude. Imao je lisice na rukama i lance na nogama. 

Također, sud nije prihvatio kvalifikaciju tužiteljstva da je riječ o ubojstvima iz bezobzirne osvete budući da nije dokazano da su ubijeni bili pripadnici narkomanskog miljea koji su maltretirali Zavadlava i njegovog brata. 

Zbog toga je sud okvalificirao ovaj zločin kao tzv. "obično ubojstvo". Kao otegotne okolnosti sud je naveo brutalnost u uporabi oružja, odlučnost i hladnokrvnost, a olakotna okolnost je Zavadlavova smanjena ubrojivost u trenutku počinjenja kaznenog djela kao i okolnosti u kojima je živio.

Sutkinja je trostuko ubojstvo ocijenila kao jedan od brutalnijih zločina, a kazna je na neki način društvena osuda.

Napomenula je da nitko nema pravo nikome oduzeti život. Kazala je da je Zavadlav postupio na najgori mogući način i nije izrazio kajanje.

Inače, na izricanje presude stigao je i odvjetnik Filipa Zavadlava, Branko Šerić. Bili su tu i novinari te brojne policijske snage koje su raspoređene i oko zgrade suda.

Krvoproliće u Splitu

Da podsjetimo, prema optužnici, Zavadlav je 11. siječnja 2020. sa 37 metaka iz automatske puške ubio Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25) koji su se u vrijeme ubojstva nalazili na dvama motorima.

Osim za trostruko teško ubojstvo teretilo ga se i za nedopušteno držanje oružja te općeopasnu radnju. Zavadlav se nakon krvoprolića u Varoši predao splitskoj policiji samo nekoliko sati nakon ubojstva.

Uhićen je u kafiću u blizini Policijske uprave splitsko-dalmatinske, a prije toga je u obližnji kontejner odbacio pušku koju su kasnije pronašli istražitelji. 

Tražili 50 godina zatvora

Podsjećamo, Državno odvjetništvo tražilo je da ga se zbog trostrukog ubojstva osudi na 50 godina zatvora.

S druge strane, Zavadlav je tvrdio da s ubojstvom nema ništa i da ga se treba nominirati za Nobelovu nagradu za mir.

Izdvojeno


Reci što misliš!