AKTUALNO / VIJESTI

oprez

Počela je sezona spaljivanja korova na otvorenom i odmah s njom i problemi - evo koja pravila morate poštovati ili ćete se naći u nevolji

Počela je sezona spaljivanja korova na otvorenom i odmah s njom i problemi - evo koja pravila morate poštovati ili ćete se naći u nevolji

U protekla 24 sata županijski Vatrogasni centar Karlovac zabilježilo je čak šest požara otvorenog tipa.

Zbog pojačanog broja intervencija i požara na otvorenom Vatrogasna zajednica Karlovačke županije apelira na sve stanovnike na pridržavanju mjera prilikom paljenja vatre. Naime, u protekla 24 sata Županijski vatrogasni operativni centar Karlovac evidentirao je deset intervencija od čega je šest požara na otvorenom prostoru.

U prilog tim podacima govori i nesvakidašnja situacija na području općine Ribnik, gdje je jučer u poslijepodnevnim satima zbog nepažnje izbio požar polušumskog zemljišta na više lokacija u razmaku od samo nekoliko sati, a hitrom intervencijom lokalnih vatrogasnih društava iz Ribnika i Žakanja požar je stavljen pod kontrolom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Stoga, županijska Vatrogasna zajednica poziva na aktualnu Odluku o mjerama za sprječavanje nastajanja požara na otvorenom prostoru, a posebno naglašavaju sljedeće:

- Svako spaljivanje potrebno je najaviti najbližoj vatrogasnoj postrojbi te od iste zatražiti dozvolu. Mjesto spaljivanja mora biti udaljeno od prometnica, pruge i električnih vodova te 200 metara od šume. Spaljivanje je dozvoljeno samo danju i za mirna vremena. Zabranjeno je spaljivanje nedjeljom, blagdanima i kada puše vjetar. Važno je biti uz mjesto spaljivanja i pogasiti preostali žar. Ujedno, za nepridržavanje ove odluke, propisane su novčane kazne.

- Stoga apeliramo na sve žitelje Karlovačke županije da se pridržavaju ovih mjera jer samo odgovornim ponašanjem možemo spriječiti požare i tako zaštititi ljudske živote i imovinu. U slučaju pojave požara, odmah nazovite broj 193 ili 112, naglašavaju iz VZ Karlovačke županije.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!