AKTUALNO / VIJESTI

pripazite

Pojavili su se lažni profili na društvenim mrežama kako bi prevarili naivne građane: 'Riječ je o lihvarskim kreditima, a često i opasnim kriminalcima'

Pojavili su se lažni profili na društvenim mrežama kako bi prevarili naivne građane: 'Riječ je o lihvarskim kreditima, a često i opasnim kriminalcima'

Ovo je očigledna podvala, obzirom da institucije ili trgovačka društva, a poglavito banke, u službenoj korespondenciji ne koriste Googleov Gmail.

Ovih dana na društvenim mrežama i u e-mail sandučičima pojavila se nova prevara. Naime, u potpisu mailova kojima se nude gotovinski krediti u iznosu od 2 tisuće do 5 tisuća eura, s rokom otplate od jedne do 40 godina i kamatom od samo dva posto je Unicredit Group, čiji je dio Zagrebačka banka.

Mailovi i poruke su poslani s lažnih Facebook profila, a potencijalne korisnike poziva  se da jave na adresu [email protected] koja je i sama po sebi očigledna podvala, obzirom da institucije ili trgovačka društva, a poglavito banke, u službenoj korespondenciji ne koriste Googleov Gmail.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iz Zagrebačke banke poručuju građanima da takvi e-mailovi nisu poslani iz Zagrebačke banke niti na bilo koji način predstavljaju ponudu Zagrebačke banke. Ističu također da se sva komunikacija prema klijentima šalje isključivo s e-mail adresa koje završavaju s domenom @unicreditgroup.zaba.hr, piše Glas Istre.

"Kako bi klijentima ukazali na lažne ponude kredita putem e-maila, oglasa na društvenim mrežama te pokušaje prevara na raznim aplikacijama, kontinuirano ih upozoravamo da obrate pozornost na e-mailove koji stvaraju privid dolaska s adrese Banke i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije da ne bi postali žrtve prevare. U slučaju da primite e-mail za koji niste sigurni je li stigao s adrese Banke, kontaktirajte nas odmah putem telefona 01 3773 333 ili se obratite svojoj poslovnici", upozorili su iz banke.

"U posljednje vrijeme učestale su ponude raznih kredita putem oglasa na društvenim mrežama, a primijećeno je i djelovanje raznih lažnih brokera i pokušaja prevara oglasima na raznim aplikacijama za brzu komunikaciju putem mobitela", kažu iz Hrvatske udruge banaka (HUB). Apeliraju na građane da ne nasjedaju na takve prijevare.

"Riječ je o lihvarskim kreditima, a često i opasnim kriminalcima. Pazite kome se obraćate za financijsku pomoć i s kime i pod kojim uvjetima sklapate ugovorne odnose. Ako baš morate tražiti novac po Facebooku, odmah pogledajte je li ta tvrtka u Sudskom registru i na popisu kreditnih posrednika Ministarstva financija. Naši zakoni nisu baš jasni u definiciji toga tko je nadležan kad je ovaj tip financijskog kriminala u pitanju. Sve se svodi na Zakon o obveznim odnosima koji kaže da osoba koja nudi kredit može biti bilo tko, fizička ili pravna osoba, a međusobna prava i obaveze osobe koje stupe u odnos zajmodavca i zajmoprimca rješavaju između sebe. Stoga se Facebook oglašavanje takvog kreditiranja ne može unaprijed smatrati nedopuštenom praksom. Građanima ne preostaje drugo nego se dobro informirati i provjeriti one koji nude sumnjive kredite. Ako vam se i najmanja sitnica učini sumnjivom – prijavite to! Zovite policiju! Pozovite se na Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma. To vam je posljednja linija obrane od lažnih ponuditelja kredita na Facebooku", poručuju iz HUB-a.

Izdvojeno


Reci što misliš!