AKTUALNO / VIJESTI

DAN RUŽIČASTIH MAJICA

Zastupnica Šimunić povodom obilježavanja dana borbe protiv vršnjačkog nasilja: "Ne boj se biti iznimka, ustaj protiv nasilja"

Zastupnica Šimunić povodom obilježavanja dana borbe protiv vršnjačkog nasilja:

Zastupnica Irena Šimunić na konferenciji u Saboru iznijela je poražavajuću statistiku vršanjačkog zlostavljanja, u 2019. godini izrečeno čak 1025 obiteljsko pravnih mjera.

Danas obilježavamo Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, poznatiji i kao Dan ružičastih majica usmjeren prema potpori školskom kolegi koji je noseći ružičastu majicu u znak podrške bolesnoj majci trpio izrugivanje i verbalno nasilje. Tom prigodom SDP-ove saborske zastupnice pozvale su na intervenciju odraslih u obitelji i školi kao prevenciju nasilja u školama, uz razvoj kulture nenasilja i empatije.

Ozaljčanka Irena Šimunić kazala je na konferenciji za novinare u Saboru da je nasilje u školi općeprisutan problem, neovisno o tome je li riječ o fizičkom ili verbalnom nasilju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Nasilje je bolna realnost za djecu i mlade, bilo da dijete vrši ili trpi nasilje. Djeci je često teško odraslima govoriti o nasilju u školi, a intervencija odraslih je ključna u prevenciji vršnjačkog nasilja", istaknula je Šimunić, koja je inače i bivša učiteljica razredne nastave u Osnovnoj školi „Slava Raškaj“ Ozalj.

Pritom je i naglasila da bi roditelji i učitelji morali biti na oprezu te na vrijeme prepoznati ponašanja koja bi kod djece mogla ukazivati da su žrtve ili nasilnici. Uz to, zastupnica Šimunić navela je da je, prema statistici u 2019. godini prijavljeno je 1744 osoba, od čega čak 906 djece do 14 godina među kojima je 721 dječak. Kod maloljetnika između 14 i 18 godina prijavljeno je 757 slučajeva zlostavljanja, 598 kod mladića i 159 kod  djevojaka, te kod 81 mlađeg punoljetnika. Prema podacima, izrečeno je 1025 obiteljsko-pravnih mjera u slučajevima vršnjačkog zlostavljanja.

Zastupnica Šimunić ustvrdila je da je za prevenciju vršnjačkog nasilja najvažnija pravovremena i kontinuirana edukacija od predškolske dobi nadalje, odnosno učenje empatije i uvažavanja različitosti.

- Nužno je podizanje svijesti da svako dijete zna što je prihvatljivo, a što neprihvatljivo ponašanje kako ne bi ostali promatrači nasilja, nego oni koji ustaju protiv njega, dodaje je saborska zastupnica Irena Šimunić te mladima poručuje:

- Ne boj se biti iznimka među vršnjacima i ustaj protiv nasilja. U tebi leži snaga i hrabrost i te dvije divne vrline tjeraju te da pošalješ samo jednu poruku: Nasilje prestaje – ovdje.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!