AKTUALNO / VIJESTI

alergijske reakcije

Alergični ste, a želite se cijepiti? Evo kakve su upute HZJZ-a i kome se trebate javiti

HZJZ je objavio upute o atopijskim i alergijskim kontraindikacijama za cijepljenje protiv bolesti COVID-19

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je upute o atopijskim i alergijskim kontraindikacijama za cijepljenje protiv bolesti COVID-19.

Preosjetljivost na sastojke cjepiva jedina je kontraindikacija za cijepljenje protiv bolesti COVID-19 (naravno, uz opće kontraindikacije – akutna febrilna bolest i teška nuspojava na primjenu prethodne doze tog cjepiva). 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Od sastojaka naglašavaju polietilenglikol koji je pokazao preosjetljivost s polisorbatom. Drugim riječima, ako osoba nije alergična na polietilenglikol i/ili polisorbat, može se cijepiti. 

Prema preporukama CDC-a koje prihvaća i HZJZ, alergija na antibiotike i druge lijekove nije kontraindikacija za cijepljenje.

Preporuke CDC-a možete pogledati OVDJE.

Ne cijepi se u akutnoj fazi infektivnih bolesti, za ostale dijagnoze nije striktno rečeno da se ne smije cijepiti. Postoje oni koji su alergični na određene sastojke cjepiva, pojasnila je Alemka Markotić na današnjoj konferenciji Stožera.

"Mnogi se javljaju u bolničke ustanove i pitaju mogu li se cijepiti kod njih jer su alergični na pelud, recimo. Niti jedna prehrambena alergija ili ona koja nije vezana uz sastojak cjepiva, nije vezana uz bolničko cijepljenje. Nije dobro da pacijenti sami zovu bolnice. Ali je dobro da na punktu imaju povijest alergijske bolesti ili antialergijske lijekove", kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.  

od osoba koje su imale neposrednu alergijsku reakciju na bilo koje drugo cjepivo ili injekcijsku terapiju, potreban je oprez, no to ne predstavlja kontraindikaciju za cijepljenje za trenutno dostupna cjepiva u Hrvatskoj. Preporuča se konzultacija s liječnikom/alergologom.

HZJZ preporuča da se osobe s atopijskom i alergijskom anamnezom ne upućuju u bolnice na cijepljenje jer se time preopterećuju objedinjeni hitni bolnički prijemi i dnevne bolnice, osim uz prethodno savjetovanje (izabranog liječnika) s alergologom.

Detaljne informacije o naputcima HZJZ-a možete pročitati OVDJE.

Izdvojeno


Reci što misliš!