AKTUALNO / VIJESTI

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

Cijepljenje preko reda top tema u zemlji, ali ne i među županijskim vijećnicima - zanimalo ih samo koliko je cjepiva stiglo u Karlovačku županiju

Cijepljenje preko reda top tema u zemlji, ali ne i među županijskim vijećnicima - zanimalo ih samo koliko je cjepiva stiglo u Karlovačku županiju

S današnjim danom u županijski Zvod za javno zdravstvo pristiglo je 6.375 doza cjepiva i sve su distribuirane onima koji provode cijepljenje

Dok je cijepljenje preko reda, pa i ono u Karlovcu, top tema u Hrvatskoj, među vijećnicima Županijske skupštine - nije. Njih je zanimalo samo koliko je cjepiva u Karlovačku županiju stiglo, jesu li prijavljene nuspojave i koliko je cijepljeno zaposlenika Županije.

Od 27. prosinca, kada je cijepljenje počelo, do danas u Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije, po riječima dr. Biserke Hranilović, stiglo je 6.375 doza cjepiva i sve su distribuirane onima koji provode cijepljenje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Počelo je primarno cijepljenje po prioritetnim skupinama, to su prije svega bili domovi u sustavu socijalne skrbi, zatim zdravstveni djelatnosti u kontaktu s pacijentima oboljelima od COVID-19, nakon toga i drugi zdravstveni djelatnici i ta prva faza je pri kraju. Ima nekih zaostataka jer su korisnici domova bili bolesni pa se malo odgodilo. Prva faza je pri kraju, započela je druga faza s distribucijom cjepiva u ordinacije liječnika opće medicine, kazla je Hranilović, odgovarajući na pitanje Mirjane Pogačić (HDZ) kako ide cijepljenje protiv COVID-19 u županiji.

No, dogodilo se u Karlovačkoj županiji ono što i cijeloj Hrvatskoj: nema cjepiva.

- Nismo zadovoljni količinom cjepiva koju dobivamo. Ne možemo utjecati na količine cjepiva, niti ga možemo naručiti, ono se po ključu distribuira po županijskim zavodima i naše je da to distribuiramo cjepiteljima. U dogovoru sa svim našim zdravstvenim ustanovama i cjepiteljima nastojimo to po nekom ključu podijeliti. Nije to jednostvno, male su količine, znam da su svi nezadovoljni, ali situacija trenutno takva da ne možemo utjecati na količine cjepiva, napomenula je Hranilović.

Pojasnila je da je 45 ustanova u sustavu socijalne skrbi, te da su još 2 velika centra za rehabilitaciju, gdje su otišle velike doze cjepiva, kao i za zdravstvo.

Nuspojave, što je zanimalo Filipa Jarnevića (Živi zid) pacijenti prijavljuju svojim liječnicima ili HALMED-u, a uglavnom se radilo o lagano povišenoj temperaturi i lakšoj boli na mjestu aplikacije. Na njegovo pitanje koliko je cijepljenih zaposlenika Županije odgovorio je tajnik Skupštine Kristijan Čujko, kazavši da od dužnosnika nije nitko, kao ni on, te da u privatne stvari zaposlenika ne ulaze i da je većina preboljela koronu.

Jarnević je pozvao građane da se ne cijepe, predsjednik Skupštine Ivan Vučić (HDZ) upozorio da ne poziva građane na nešto o čemu će sami odlučiti, a potpredsjednik Ivan Vuković (SDP) kazao da je razočaran takvim stavom vijećnika "kad se cijeli svijet cijepi, samo on zna da ne treba jer će me čipirati".

Prije dva mjeseca za cijepljenje se u Karlovačkoj županiji prijavila 9.881 osoba; prije dva dana ih je bilo 17.496.

Idući tjedan stiže 2.200 doza cjepiva.

Izdvojeno


Reci što misliš!