AKTUALNO / VIJESTI

UMRLA U AMBULANTI

HALMED se oglasio o smrti žene u Slavoniji nakon cijepljenja: 'Klinička slika upućuje da je umrla od srčanog aresta'

HALMED se oglasio o smrti žene u Slavoniji nakon cijepljenja: 'Klinička slika upućuje da je umrla od srčanog aresta'
PIXELL

Proveden je hitni postupak ocjene ove prijave te je utvrđeno da nema uzročno-posljedične povezanosti s cijepljenjem, odgovaraju iz Halmeda

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) oglasila se o slučaju 88-godišnjakinje iz Starih Perkovaca kod Slavonskog Broda kojoj je pozlilo odmah nakon cijepljenja protiv koronavirusa te je preminula u Domu zdravlja. 

Iz Halmeda tvrde kako smrt nije povezana s cijepljenjem. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Odgovor Halmeda RTL-u prenosimo u cijelosti: 

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) zaprimili su prijavu neželjenog događaja sa smrtnim ishodom u 88-godišnje osobe koji je vremenski povezan s primjenom cjepiva.

Proveden je hitni postupak ocjene ove prijave te je utvrđeno da nema uzročno-posljedične povezanosti s cijepljenjem.

Prema informacijama zaprimljenima od prijavitelja, klinička slika događaja upućuje na srčani arest, kojemu je u podlozi od ranije poznata ishemijska bolest srca.

Temeljem dostupnih informacija isključeni su uzroci koji bi mogli dovesti do smrtnog ishoda neposredno nakon cijepljenja. Odnosno, isključena je mogućnost anafilaktičke reakcije jer nije bilo neposredne alergijske reakcije te se nisu razvili simptomi kao što su bronhospazam, kožne promjene ili edem. 

Također, isključena je mogućnost medikacijske pogreške, odnosno neodgovarajuće primjene cjepiva.

​Napomenuli bismo da se trenutačno u provođenju cijepljenja protiv bolesti COVID-19 prednost daje starijim osobama s obzirom na to da kod njih postoji veći rizik od razvoja teškog oblika te umiranja od bolesti COVID-19. 

Međutim, budući da cijepljenje protiv bolesti COVID-19 ne smanjuje smrtnost iz drugih uzroka, i tijekom razdoblja u kojem se cijepljenje provodi mogući su smrtni ishodi slijedom drugih uzroka, koji će u određenim slučajevima vremenski koincidirati s cijepljenjem. U Europskoj uniji svakodnevno od različitih uzroka umire oko 12.000 osoba, od kojih je 83% u dobi starijoj od 65 godina", stoji u priopćenju Halmeda. 

Izdvojeno


Reci što misliš!