AKTUALNO / VIJESTI

SKUPLJE PUŠENJE

Dvije kune više za cigarete: Evo što kažu u duhanskoj industriji i kako na poskupljenje gledaju građani

Dvije kune više za cigarete: Evo što kažu u duhanskoj industriji i kako na poskupljenje gledaju građani
Borna Filić/PIXSELL

Trebalo bi to do kraja godine u državnu blagajnu donijeti 300 milijuna kuna

Nakon manje od godinu dana - opet poskupljenje. Već za dva dana sa svakom novom kutijom cigareta pušači će u džepu imati dvije kune manje.

"To je nekorektno, to je nekorektno kao cijela kampanja protiv pušenja je nekorektna", ustvrdio je Mladen iz Zagreba.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Treba voditi računa o zdravlju nacije i mislim da treba cijenu cigareta podignuti kao što to imaju europske zemlje", rekao je Ivan iz Zagreba. 

"Nije to neko poskupljenje, to je dvije kune tak je rečeno, to nije neka velika suma", poručio je Robet iz Zagreba. 

Dvije kune više za cigarete - no upitno je povećanje za grijani duhan.

Visina trošarina na duhan povećava se s 800 na 860 kuna za jedan kilogram što je rast od 7,5 posto. Na grijani duhan visina trošarine porast će pak s dosadašnjih 800 na 1400 kuna za kilogram što je rast od čak 75 posto.

"Hoće li to u potpunosti biti preneseno na povećanja kutijice i tu su isto kutijice ili će jedan dio toga proizvođači uzeti na sebe, to ćemo vidjeti od ponedjeljka", poručio je ministar financija Zdravko Marić. 

Cijene ne ovise isključivo o iznosu trošarina pa je odluka na proizvođačima. Iz najvećeg proizvođača grijanog duhana u Hrvatskoj kažu da je odluka neopravdana, diskriminatorna i da odudara od europske prakse.

"Smatramo kako je povećanje trošarina na grijane duhanske proizvode pretjerano iz sljedećih razloga: ovako visoko povećanje trošarina nije uvedeno niti na jedan drugi duhanski proizvod. Postotak jednokratnog porasta trošarine odudara od europske prakse. Nesrazmjerno pogađa samo jednu kategoriju proizvoda i to onu s profilom manje štetnosti u odnosu na cigarete, a čime se izravno sankcioniraju potrošači koji žele bolju alternativu pušenju. Nema značajan doprinos prihodima državnog proračuna s obzirom da je ta kategorija proizvoda nova i količinski mala, izravno šalje poruku da se u Hrvatskoj sankcioniraju inovacije i ulaganja u radna mjesta. Za ovakvo nesrazmjerno i selektivno povećanje trošarina ne postoji niti jedan opravdan razlog relevantan hrvatskim građanima.", izjasnili su iz tvrtke Philip Morris Zagreb.

Prema posljednjem istraživanju provedenom u siječnju, trećina Hrvata puši.

Njih 76 posto puši cigarete, gotovo 23 posto ispitanika duhan za motanje, a sve je više onih koji konzumIraju nove proizvode - poput grijanog duhana kojeg koristi 13 posto  građana, i elektroničkih cigareta koje konzumira 12 posto ispitanih. Nešto manje od polovine pušača na duhanske proizvode potroši do 200 kuna na mjesec, dok trećina korisnika potroši do 500 kuna. Dvostruko veći iznos, do 1000 kuna na kupnju duhanskih proizvoda Izdvoji 22 posto korisnika.

Neki Zagrepčani smatraju da će ih poskupljenje navesti da prestanu pušiti. 

Ono što ostaje nepromijenjeno su e-tekućine. Visina trošarina za njih se neće mijenjati, ostat će nula kuna za jedan mililitar. 

Izdvojeno


Reci što misliš!