AKTUALNO / VIJESTI

PRVI NOVINAR

Uz 100. obljetnicu smrti Dušana Lopašića od ponedjeljka u knjižnici izložbe posvećena njegovom životu i djelu

Uz 100. obljetnicu smrti Dušana Lopašića od ponedjeljka u knjižnici izložbe posvećena njegovom životu i djelu

U Gradskoj knjižnici Ivana Gorana Kovačića, odnosno u tamošnjem izložbenom salonu "Ljudevit Šestić" od ponedjeljka se može razgledati vrijedna izložba "Dušan Lopašić: karlovački novinar, publicist i pisac (1852. - 1921.). 

Izložbom se obilježava 100. godišnjica smrti prvog karlovačkog profesionalnog novinara, ali i 183. rođendan karlovačke knjižnice.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dušan Lopašić, erudit s čvrstim moralnim i političkim stavovima, doživotno predan Starčevićevoj ideji pravaštva, izvanredna je pojava na karlovačkoj povijesnoj sceni. Nakon kratke novinarske izobrazbe i brušenja pravaške doktrine u sušačkoj Slobodi, početkom 1884. u rodnom Karlovcu pokreće Svjetlo, prve novine izrazito lokalnog sadržaja. U njemu i u kasnijim inačicama Slogi i Glasonoši, punih će 35 godina na tjednoj osnovi pratiti, bilježiti i komentirati društveno-politički i kulturni život našeg grada, stvarajući tako predragocjenu bazu podataka istraživačima lokalne povijesti.

Zbog pandemije i epidemioloških mjera neće biti službenog otvaranja izložbe, no svi zainteresirani moći će je razgledati u radnom vremenu knjižnice sve do 31. ožujka.

 

Izdvojeno


Reci što misliš!