AKTUALNO / VIJESTI

LJUBIMAC OD STO KILA

Neobični kućni ljubimac već 13 je godina član obitelji Frković u Ogulinu - zove se Ružica, ali je muško!

Neobični kućni ljubimac već 13 je godina član obitelji Frković u Ogulinu - zove se Ružica, ali je muško!
OGportal

Sa Ružicom se sada igra i terijerka Dona, koja joj nije konkurencija i na nju Ružica nije ljubomorna, kao što je bila na Azru, zlatnu retriverku koja je u obitelj Frković došla prije nje.

Već punih 13 godina vijetnamska svinja, nazvana Ružica, dio je obitelji Frković iz Ogulina. S obzirom da je “glava” obitelji poznata ogulinska veterinarka, Goranka, koja i po zanimanju voli životinje, nije čudo da su udomili i Ružicu. Ali, zašto baš nju i kako su do nje došli?

Priču OGportala prenosimo u cijelosti...

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

“Pomagala sam, davno, jednoj Romskoj obitelji iz Otoka, koja mi je Ružicu poklonila u košarici za Barbiku!  Donijela mi ju je prijateljica Ljubinka, rekavši da je žensko. Moja kćerke su je prihvatile s oduševljenjem, iako sam se ja na početku nećkala. Ali, kad sam ju stavila na dlan, onako malena mi se umilila i ostala je kod nas. Tek smo kasnije saznali da Ružica nije žensko”- priča nam s osmijehom  Goranka, te napominje kako je ta mala životinjica sa dlana sada dostigla stotinjak kila!

Jedno je vrijeme Ružica boravila u Zagrebu, na 8. katu, kod kćerke Tihane. Imala je tamo svoj ritual, a točno je znala gdje se spava, gdje se vrši nužda, kad se igra, ide u šetnju…

Slično je bilo i kad se vratila u Ogulin. Odličnog sluha jurcala je po vrtu i bila je poput psa čuvara.  Sada je Ružica pomalo ostarjela i sakupila kilograme pa više nije tako “fletna”. Smještena je u dvorištu gdje ima svoju kućicu, a čim sine sunce zauzme položaj u vrtu i satima se sunča. Pase travu, pa malo spava, a bome dobro zna i zahrkati, u što smo se i sami uvjerili!  Zimi, kad zapadne snijeg iz kućice skoro da i ne izlazi osim nešto pojesti i obaviti nuždu. U vrtu joj se tada mora kroz snijeg počistiti prolaz do njenog mjesta za vršenje nužde, jer je tako navikla.

Doznajemo da se hrani sa svime, sve što ostane od ručka, pojest će Ružica.  Voli zagristi  i klip kukuruza, te koru od banane, a i pije puno vode.

“Nikad nije bila ozbiljnije bolesna, samo je jednom boravila na Veterinarskom fakultetu gdje je operirala herniju, a i tamo je bila posebna atrakcija. Spava cijelu noć, a sluh joj je i danas fenomenalan”- kaže nam Goranka, napominjući kako Ružica dobro raspoznaje zvuk njezina automobila, pa joj se odmah mora javiti, čim se vrati s posla.

Sa Ružicom se sada igra i terijerka Dona, koja joj nije konkurencija i na nju Ružica nije ljubomorna, kao što je bila na Azru, zlatnu retriverku koja je u obitelj Frković došla prije nje.

Jednom je prilikom, dok je bila mlađa,  Ružica bila i na moru, uživala na suncu, ali se u plivanje nije upuštala, a sad to više nije moguće. Nije ni važno, glavno da je ona dobro i da uveseljava obitelj Frković, koja joj poklanja puno pozornosti. Do kad će biti tako, ne mogu nam reći. Prema određenim informacijama, vijetnamsko prase može poživjeti od 15 do 30 godina. Koliko će ih doživjeti Ružica, nitko ne može reći…

Kao što samo ime govori, vijetnamska svinja porijeklom je iz Vijetnama.

U prosjeku narastu 50-ak centimetara, dok im je težina oko 70 kilograma. Potrebno je paziti koliko ih hranite, jer ove svinjice često imaju probleme s pretilošću. Zabilježeni su slučajevi da je vijetnamska svinja znala imati i do 120 kilograma, što je uistinu mnogo kilograma za patuljastog ljubimca. Najviše vijetnamskih svinja crne je boje, ali ponekad dolaze i u drugim kombinacijama. Što se tiče njihovog karaktera, ove svinje vrlo su inteligentne i lako ih je dresirati. Neke vijetnamske svinje tako je moguće naučiti raznim zanimljivim trikovima, a mnoge nauče i hodati na uzici. Vlasnici ih hvale kao izrazito prilagodljive životinje koje se posebno odlično slažu s djecom, ali i ostalim kućnim ljubimcima. Mirne su i blage naravi, naročito odane jednom vlasniku.

Izdvojeno


Reci što misliš!