AKTUALNO / VIJESTI

ŠEST MANDATA VODIO ZAGREB

RTL Dosje analizirao je politički put Milana Bandića: Njegovu vladavinu obilježili su uspjesi, ali i mnoge kontroverze

RTL Dosje analizirao je politički put Milana Bandića: Njegovu vladavinu obilježili su uspjesi, ali i mnoge kontroverze
Boris Scitar/PIXSELL

Lik i djelo Milana Bandića, gradonačelnika koji je jučer preminuo od srčanog udara analizirao je RTL Dosje

Bio je jedan od najdugovječnijih gradonačelnika u Europi, 20 godina gotovo svaki dan na terenu. Milan Bandić u Zagreb je stigao iz Hercegovine 1974. godine. Da nije, govorio je, bio bi to gubitak za grad.

Preko SDP-a došao je do prvog mandata gradonačelnika Zagreba. S trona je silazio samo kad je bilo problema sa zakonom, prvo 2002. zbog prometne nesreće, a onda 13 godina poslije kada je završio u istražnom pritvoru zbog afere Agram.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Lik i djelo Milana Bandića, gradonačelnika koji je jučer preminuo od srčanog udara analizirao je RTL Dosje. 

Tvrdio da mu je Zagreb na prvom mjestu

Bez njega se nije moglo ništa. Bio je kako je i sam jednom rekao gazda Zagreba. I sve bi, bar naizgled, rješavao na licu mjesta. 

Izravan, svaki dan na terenu -  pješice, rukovanjem ili zagrljajem - gradio je imidž zbog čega je Zagrepčane pridobio i za šesti mandat. 

A on je tvrdio Zagreb mu je na prvom mjestu. 

"Ja ću se skinuti u tange i stajati na Jelačić placu samo ako je u interesu građanima", govorio je 2014., a među njegovim izjavama ostale su upamćene i one da nije Usain Bolt i Batman, ali i da je odgovoran "i kad golub crkne na Jelačić placu". 

"Onda si udvaram da sam dobri tata Zagreba jer to za milijun godina, neka uđe u zapisnik, nitko neće dobiti", govorio je u veljači 2019. 

Savez komunista pa SDP...

Uspio je to Hercegovac rodom iz Donjih Mamića. Dotepenac koji je nakon fakulteta političkih znanosti, radio na istovaru šećera, pa i u hladnjači na minus 20. 

Prvo u Savezu komunista, pa u SDP-u, njegov uspon počinje 2000. kada ga pokojni Ivica Račan postavlja za gradonačelnika. No, fotelju je napustio 2002. kada je vozio u pijanom stanju i pobjegao nakon prometne nesreće. 

"Ja sam na 0,0 i dalje. Kad vas jednom zmija ujede iz rupe, samo bedak si dozvoli da vas zmija ujede ponovno iz iste rupe", govorio je. 

Isključen iz SDP-a jer je htio biti predsjednik

Iz SDP je isključen jer je Bandićeva ambicija da postane predsjednik Republike bila prevelika za šefa stranke Zorana Milanovića, a iz kampanje je ostala upamćena izjava: 'radit ću kao konj za Hrvatsku'.

Izgubio je u drugom krugu od Ive Josipovića pa se posvetio Zagrebu.

Uspjesi i afere

U njegovoj eri izgrađen je Domovinski most, Muzej suvremene umjetnosti, Arena Zagreb i Rotor. Modernizirao je javni prijevoz, preuredio Bundek. Zbog Žičare je naučio voziti i bager. Niknuli su i spomenici Tuđmanu, Oltar domovini i fontane. 

Pratile su ga i brojne afere. Sumnjiva kupovina zemljišta, problematični natječaji, nadstrešnice, zlatni WC-i. Zbog afere Agram 2015. završio je u istražnom zatvoru.

Drugi je to put kako se odvojio od gradonačelničke funkcije. "Koji čovjek koji nešto vrijedi u Hrvatskoj nije bio u zatvoru makar tri mjeseca. Eto i tu sam kvotu ispunio", govorio je. Na tajnim snimkama Uskok-a, na sudu se moglo čuti i kako se kadrovira u gradu.

"Jel' znaš gdje radi? Jel' ti znaš tko je ta mala? Pa jel' vi osjećate ovu zemlju, majku vam Božju je..m?", govorio je suradniku Vidoju Bulumu. "Pa čekaj, Vido, pusti čovječe, budi malo čovjek. Jel' imate vi srca, jel' osjećate ovu zemlju?", vikao je na suradnika.

Sa žetončićima držao većinu u Saboru

I kada bi ga svi otpisivali, vraćao se još jači. Njegova stranka koju je nazvao po svom imenu - stranka rada i solidarnosti i njegovi žetončići držali su većinu vladajućima u Saboru.

Prebolio je moždani udar, ugrađen mu je stent, operirao glasnice, no i na štakama ili tek koji dan nakon operacije Bandić bi već bio u akciji. Sam je tvrdio da radi po 16 sati, a dnevno obiđe i 20 lokacija. 

"Ja sam vam ko Ferrari koji prođe milijun kilometara ja sam negdje na sto tisuće", govorio je, a poznata je i izjava da mu "memorija radi kao Einsteinu". 

Ni bolest ga nije spriječila da ode u Moskvu gdje mu je Putin dodijelio rusko odličje Red prijateljstva. Posebno su se slavili njegovi rođendani, a za jedan mu je pjevala i tada predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.  

U jednom je uspio, da ga mnogi poistovjećuju sa Zagrebom, a on je svoju važnost znao isticati. "Znate kada bi nestao problem u gradu? Da ja umrem", rekao je 2011. godine. 

"Ja mislim da ćete vi svi odahnuti kad ja odem, reći ćete ona budala otišla", rekao je 2017. 

Znao je citirati Ivu Andrića, da čovjek umire dvaput. Prvi put kad umre, a drugi put kad umru njegova djela. Koja je njegova ostavština i hoće li u zaborav ili zlatnu povijest grada - ostaje za vidjeti.  

Izdvojeno


Reci što misliš!