AKTUALNO / VIJESTI

POPUŠTANJE MJERA

Ugostitelji otvaraju svoje terase, a građani jedva čekaju prvu kavu: "Čim se otvore, ja sam prva u kafiću"

Ugostitelji otvaraju svoje terase, a građani jedva čekaju prvu kavu:
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Kreću najavljene blaže mjere - otvaraju se terase kafića koji će raditi od 6 ujutro do 22 sata

Danas kreću najavljene blaže mjere. Moći će se trenirati i u zatvorenom prostoru, ali bez kontakta. Otvaraju se terase kafića koji će raditi od 6 ujutro do 22 sata.

Konobari se vraćaju na posao

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nakon tri mjeseca prisilnog godišnjeg odmora mnogi konobari se sutra vraćaju na posao. 

"Navikli smo se raditi cijeli život, pogotovo u ugostiteljstvu. Nedostajao mi je posao i čudno je. Odmorili se jesmo, ali mislim da ukupno nije to to. Znači jedva čekamo stvarno nazad se vratiti", kazao je konobar u splitskom kafiću Tomislav Udovičić. 

S radom će početi 75 posto splitskih kafića i restorana pa se na svakom koraku radi na pripremanju terasa. Postavljaju se i čiste stolovi, mjeri se razmak od tri metra. 

"Zadovoljni smo što ponovno otvaramo, što ćemo biti među našim gostima ponovno, što ćemo imati taj socijalni kontakt koji nam je cijelo ovo vrijeme falio. Imamo veliku terasu tako da očekujemo da ćemo dobro raditi", rekla je vlasnica ugostiteljskog objekta Marita Kaćunić. 

Smiju raditi od 6 do 22 sata

Smiju raditi od 6 ujutro do 22 sata, ali ne smiju imati staklene ni ograde od pleksiglasa.

"Na daljinski se sve spušta. Spusti se na visinu od 60 centimetara koja nije neka barijera, to je samo, znači, podna zaštita i to je to", rekao je vlasnik ugostiteljskog objekta Dino Zrilić. 

Njihov rad ovisit će i o vremenskim uvjetima, no to ne smeta građane. "Sutra čim se otvore, ja sam prva u kafiću da napokon popijemo već dugo čekanu tu našu kavu", kaže Splićanka Sofija Medvešek. 

"Svakako bi voljeli zamijeniti jedan zidić s jednom dobrom terasom. U svakom slučaju, pozdravljamo te odluke", kaže Splićanin Ante Šitum. 

"Jedva čekam popiti prvu kavu nakon tri mjeseca u kafiću na terasi", kaže Zagrepčanka Petra Šabić. 

Ugostitelji vjeruju da će biti u plusu

Dopuštanjem rada na terasama očekuje se i povećanje prihoda.

"Vjerujem da će biti jedan plus, a koliko u postotku vidjet ćemo kada prođe prvi tjedan. Vjerujem da neće sigurno sad ni prva dva dana odmah baš svi otvoriti, da će se to sve iskristalizirati do kraja tjedna i početka idućeg. Ugrubo, možda mogu izletjeti s brojkom 20 ili 30 posto, ali vidjet ćemo", kazala je predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja Jelena Tabak.

Svi se još nadaju kako ponovno otvaranje neće dovesti do povećanja brojki novozaraženih i novih restrikcija. 

Izdvojeno


Reci što misliš!