AKTUALNO / VIJESTI

TURIZAM U VELJAČI

Unatoč pandemiji odlični turistički rezultati u veljači u Karlovačkoj županiji - posebno veseli oporavak Rakovice i Ogulina

Unatoč pandemiji odlični turistički rezultati u veljači u Karlovačkoj županiji - posebno veseli oporavak Rakovice i Ogulina

U prva dva mjeseca ove godine ostvareno je više noćenja nego u istom razdoblju prošle godine

Nema sumnje da je turizam jedna od grana najpogođenijih turizmom, ali u Karlovačkoj županiji početak godine i više je nego optimističan. Naime, u prva dva mjeseca ove godine ostvareno je više noćenja nego u istom razdoblju prošle godine, čemu su ponajviše pridonijeli domaći turisti s porastom od čak 129%! Kako smo već i pisali, naša je županija očito odlično iskoristila težnje ljudi za bližim i kraćim putovanjima u doba pandemije. 

Kada su u pitanju siječanj i veljača 2021. godine posebno veseli oporavak Rakovice i Ogulina - naime, ove dvije destinacije bilježe najveći porast u odnosu na prva dva mjeseca 2020. godine, a prošle su godine, pogotovo Rakovica, bile među najpogođenijima pandemijom pa je Rakovica bilježila najveći manjak turista. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U prva dva mjeseca ove godine, pak, Rakovica bilježi 7.412 noćenja, trostruko više nego lani. Na području Ogulina zabilježeno je 5.668 noćenja, na slunjskom području 3.267, a u gradu Karlovcu 2.081 noćenje.

Četveroznamenkasti broj noćenja bilježi i Turistička zajednica Četiri rijeke koja obuhvaća Dugu Resu i nekoliko susjednih općina sa 1.399 noćenja. U Vojniću je bilo 685, Josipdolu 642, a na širem ozaljskom području koje obuhvaća TZ Kupa 205 noćenja. Na područjima bez turističkih zajednica zabilježeno je još 471 noćenje.

- Posebno nas veseli i produljenje prosječnog boravka turista u zimskim mjesecima, jer u siječnju i veljači imali smo nešto manje (5%) turističkih dolazaka, ali više (9%) noćenja. Snažan je porast vikend noćenja, a što se tiče smještajnih kapaciteta većina je turista boravila u obiteljskom smještaju, ističe Željko Fanjak, direktor Turističke zajednice Karlovačke županije.

U konkretnim brojkama, od 21.830 ostvarenih noćenja u prva dva mjeseca 2021. godine, gotovo 50% je ostvareno u obiteljskom smještaju. Hoteli bilježe 7.426 noćenja.

Vrijedi napomenuti i da su u odnosu na prošlu godinu povećani i smještajni kapaciteti unatoč pandemiji koja nije nudila puno optimizma za turizam. Prošle godine tako je gostima ukupno na raspolaganju bilo 15.483 kreveta u svim oblicima smještaja, a sada im Karlovačka županija nudi 15.650 kreveta.

Izdvojeno


Reci što misliš!