AKTUALNO / VIJESTI

EDISON, KINO ILI?

Edison ide u obnovu, a nitko ne zna hoće li to uopće biti kino i kako je dozvoljena dogradnja zgrade? Možemo: Kulturna strategija je za ovu gradsku upravu običan fajl

Edison ide u obnovu, a nitko ne zna hoće li to uopće biti kino i kako je dozvoljena dogradnja zgrade? Možemo: Kulturna strategija je za ovu gradsku upravu običan fajl

O projektu kina Edison govorila je još Ana Matan. Kaže da je nevjerojatno kako su konzervatori dopustili da se zgrada Edisona produlji za čak sedam metara.

S proljećem bi trebalo krenuti uređenje kina Edison, pa je Grad Karlovac i raspisao natječaj za javnu nabavu uređenja i opremanja zgrade. 

No hoće li Karlovac nakon dugog niza godina dobiti pravu kino dvoranu ostaje upitno , smatraju u političkoj Platformi Možemo! Kako je rečeno na današnjoj tiskovnoj konferenciji, iz odluke je jasno da Karlovac i dalje neće imati kino, da će dobiti još jednu "multifunkcijsku dvoranu" s pomičnim platnom, pomičnom pozornicom i da će Edison i dalje biti samo - bivše kino.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Nama je to neprihvatljivo iako smo svjesni da se radi o financiranju europskim novcem, jer smatramo da otvara pitanje razvoja kulture u Karlovcu. To bi trebalo biti riješeno razvojnim i kulturnim strategijama koje su očito za ovu gradsku vlast samo mrtvo slovo na papiru, kazala je Ana Matan.

U Možemu, dodaje Matan, razvoj kulture vide na drugačiji način.

- Strategija u kulturi je napravljena tek radi forme, taj dokument bi trebao biti razvojni parametar i temelj, a on je samo jedan običan fajl, rekao je Goran Ilić. Kako kaže, loša je praksa što donošenje odluka ne uvažava mišljenje struke, udruga i svih kulturnih djelatnosti, u ovom slučaju kino djelatnost. U Karlovcu imamo kvalitetnu kino djelatnost i dobre manifestacije, međutim, ovim projektima, kojima je bio cilj obnova Edisona nije se uvažavalo mišljenje struke i sad nitko ne zna kako će Edison izgledati. Zanimljivo da su i konzervatori dozvolili da se izgled zgrade mijenja, rekao je Ilić.

Nije poznato kako će izgledati unutrašnjost zgrade, a po onome što se može vidjeti na prezentacijama, navodno će na kinu biti biste koje nikad nisu uopće bile zaista izvedene na zgradi. Ilić kaže da se radi o jednom čušpajzu u kojem nitko ne zna što će biti ali niti će čemu točno obnovljena zgrada Edisona služiti. 

Isto tako Edison bi se trebao staviti upravljanje Gradskog kazališta Zorin dom, te se spominje da bi trebalo biti korišteno u turističke struke. U Možemu se stoga pitaju što će Karlovčani uopće dobiti obnovom Edisona, jer se iz ovih dokumenata to - ne vidi. 

- Gledajući iz pozicije objekata kao infrastrukture koji prate djelatnosti u kulturi, ovaj smo objekt potpuno izgubili. Kako će se s njim upravljati i koje će djelatnosti biti mi sad ne znamo, rekla je Vera Mitrović Vrbanac koja nije članica stranke, ali se pridružila Platformi Možemo.

- Edison i Hrvatski dom su ono što se desetljećima uopće ne problematizira, kaže Mitrović Vrbanac, a po nekoj logici stvari bi Dom Zrinski mogao bi biti pod upravljanjem Gradskog kazališta, a koje bi kao ustanova u kulturi u tom slučaju dobila jednu veliku scenu u kojem bi se mogle gledati opere ili predstave na velikoj sceni.  

O projektu kina Edison govorila je još Ana Matan te rekla da je nevjerojatno da su konzervatori dopustili da se zgrada Edisona produlji za čak sedam metara.

- To je zaštićeno kulturno dobro u kojem je dopuštena dogradnja, a ljudima su branili da maknu nefunkcionalne dimnjake. Ništa od toga što su udruge koje se bave filmskom djelatnošću sugerirale, za Edison nije usvojeno. Na kraju će ipak sve biti po onoj "veži konja di ti gazda kaže". Evo, to je ono protiv čega se borimo i što treba promijeniti, zaključila je Ana Matan. 

Izdvojeno


Reci što misliš!